Неопходан рад на развијању културе мира, толеранције и ненасиља

Неопходан рад на развијању културе мира, толеранције и ненасиља

02/10/2023 Off By BERB

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог саопштило је данас, поводом 2. октобра, Међународног дана ненасиља, да је неопходан сталан рад на развијању културе мира, толеранције, разумевања и ненасиља у чијем темељу се налази борба против сиромаштва као предуслова за побољшање положаја група у повећаном ризику од дискриминације и побољшање положаја жена.

 

Посебан изазов у данашњем друштву представља борба против говора мржње, који се јавља у говору сваког појединца, уживо и у писаном облику, у традиционалним и електронским медијима, укључујући и друштвене мреже, а подразумева употребу речи које дискриминишу и етикетирају одређене рањиве групе у друштву, којима се не доприноси дебати у демократском друштву, већ се, напротив, ограничава слобода изражавања и подстиче мржња, агресивност и непријатељство и ствара небезбедно окружење за припаднике осетљивих група.

Потреба за успостављањем правде, мира и напретка је стално присутна и не престаје да буде актуелна ни у данашњем свету и друштву.

Међународни дан ненасиља обележава се у свету 2. октобра, у част рођења Махатме Гандија, борца против репресије, неправде и мржње, творца филозофије ненасилног отпора, у чијем је корену идеја да је у циљу постизања мирног друштва, сваки покушај употребе насиља нерационалан, а Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог дало је свој допринос кроз одредбе Закона о забрани дискриминације.

Тим законом се забрањује изражавање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог личног својства, у јавним гласилима и другим публикацијама, на скуповима и местима доступним јавности, исписивањем и приказивањем порука или симбола и на други начин. Осим тога, Стратегија превенције и заштите од дискриминације садржи меру која се односи на унапређење механизма за сузбијање и спречавање говора мржње.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог такође подсећа да је израдило Нацрт закона о изменама и допунама Закона о забрани дискриминације, као и Нацрт закона о родној равноправности, којима је унапређен нормативни оквир за спровођење политика једнаких могућности, као и Предлог стратегије превенције и заштите од дискриминације, Предлог стратегије за родну равноправност, и Предлог стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији – сва три стратешка документа са пратећим акционим плановима за њихово спровођење.

Оснивањем Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, унутар његовог делокруга, поред осталог, уведен је механизам друштвеног дијалога, као алата демократије који омогућава да се укључивањем различитих актера друштвене заједнице, а полазећи од начела поштовања и уважавања другачијег мишљења, заједнички сагледају и разумеју другачија искуства и знања, поставе и предложе, без искључивости, решавања питања од интереса за све грађане Републике Србије.

Универзална декларација о људским правима ове године обележава 75 година од усвајања на Генералној скупштини Уједињених нација.