Председник Вучић примио акредитивна писма новоименованих амбасадорки Туниса и Индије

Председник Вучић примио акредитивна писма новоименованих амбасадорки Туниса и Индије

02/10/2023 Off By BERB

Фото: Председништво Србије/Димитрије Гол

 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименоване амбасадорке Републике Тунис Имен Лажили Амари и изразио уверење да ће својим радом дати значајан допринос јачању билатералне сарадње у свим сегментима.

 

Пожелевши добродошлицу амбасадорки Амари, председник Вучић је поновио посвећеност Србије пријатељским односима са Тунисом, утемељеним на међусобном разумевању, уважавању, подршци и заједничким вредностима.

Председник Вучић је изразио захвалност властима Туниса на доследном ставу да поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и посебно, с тим у вези, нагласио значај подршке у међународним организацијама.

Амбасадорка Амари је пренела пријатељску поруку председника Саједа и истакла да јој је велика част да своју земљу представља у Србији, те навела да се нада да ће допринети додатном развоју свеукупне сарадње Србије и Туниса.

Саговорници су у разговору издвојили неколико области са великим могућностима за сарадњу, попут пољопривреде, прехрамбене ундустрије, туризма и ИКТ, чему ће допринети и закључење Споразума о слободној трговини, о коме се тренутно преговара.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименоване амбасадорке Републике Индије Шубдаршини Трипати и пожелео јој успешан рад и пријатан боравак у нашој земљи.

Том приликом, председник Вучић је истакао да Србија остаје чврсто опредељенa за даље унапређење свеукупне сарадње са Републиком Индијом, коју види као важног партнера и великог пријатеља.

Председник Вучић je поздравио досадашњи ангажман индијских компанија у Републици Србији и изразио очекивање да ће њихов успех охрабрити и друге да препознају Србију као погодну дестинацију за улагање.

Током разговора, председник Вучић је честитао национални празник Индије – Дан рођења Махатме Гандија, који су Уједињене нације прогласиле за Међународни дан ненасиља, истакавши да су његове визионарске идеје уткане и у основне принципе Покрета несврстаних земаља, што су уједно темељи дугогодишњег пријатељства и сарадње наше две државе.

Председник Вучић је изразио захвалност Републици Индији на принципијелној подршци очувању суверенитета и територијалне целовитости Републике Србије.

Амбасадорка Трипати је рекла да је дошла у Србију одлучна да српско-индијско пријатељство подигне на виши ниво, с обзиром на велике могућности за сарадњу у области фармацеутике, ИТ сектору, филмске индустрије и другим.

Такође, председник Вучић је замолио амбасадорку Трипати да пренесе поздраве председници Мурму и премијеру Модију, коме је упутиo и позив за посету Републици Србији.