Књига недеље: Пад Берлинског зида и уједињење Немачке – 30 година после

Књига недеље: Пад Берлинског зида и уједињење Немачке – 30 година после

27/09/2023 Off By BERB

Од данас, до 1. октобра, са попустом од 30% можете наручити књигу посвећену догађајима који су крајем прошлог века променили ток европске историје. Сазнаћете како су нестајале и настајале читаве државе, шта се за то време дешавало у тадашњој Југославији и ко су били наши (не)пријатељи.

 

Књига недеље: Пад Берлинског зида и уједињење Немачке – 30 година после

Aутор oве књиге Ђорђе Милошевић, професионални је новинар. Извештавао је о овим догађајима за југословенску и српску јавност. Као сведок подсећа читаоце на пад Берлинског зида, као и историјски значајна дешавања која су се низала једно за другим у годинама након уједињења Немачке.

Поднаслов књиге – 30 година после, јасно указује на временску дистанцу посматрања. Иако су пад Берлинског зида и уједињење Немачке главна тема ове књиге, аутор приказује и дешавања која су током деведесетих мењала политичку карту света и у којима је Немачка (не)посредни учесник.

Тако ћете у књизи Пад Берлинског зида и уједињење Немачке пронаћи и делове посвећене распаду Совјетског савеза и догађајима у Југославији. Нека од важних питања која аутор истиче су:

  • Да ли је и какву улогу имала уједињена Немачка око трагичних догађаја у Југославији?
  • Да ли је Русија могла спречити агресију НАТО пакта на Србију и помоћи јој у
    тим тешким временима?

Да ли је свет постао бољи?

Контраст између уједињења Немачке са једне стране и распада Совјетског Савеза и Југославије са друге у размаку од само неколико година, навео је аутора да постави питање:

Да ли је свет постао бољи – безбеднији, хуманији, богатији и толерантнији?

Ништа од тога. Уместо наговештаваног благостања, правде, слободе и једнакости, добили смо пакао у појединим земљама и регионима. Добили смо ратове, оружане агресије, разрушене државе, стотине хиљада мртвих, милионе избеглица, огромна материјална разарања и патње милиона људи. Добили смо мигрантску кризу светских размера с којом ће се велики број земаља вероватно борити још дуги низ година и чији се домети и последице не могу сагледати.

„Један зид је срушен, али други зидови се подижу“

И, у закључку, да још једном поновим: у свету данас влада уверење да је рушење Берлинског зида и уједињење Немачке био један од најзначајнијих догађаја у прошлом веку. Догађај од кога је почело ново одбројавање историје. На међународној сцени више ништа није исто као што је било пре тог догађаја. У рачунању времена, набрајању догађаја и процеса, са увереношћу се може рећи: то је било пре, а то после рушења Берлинског зида и уједињења Немачке.

Пре него што прочитате ову књигу, важно је и да знате да ћете у овом делу поред непристрасних тумачења аутора пронаћи и приказе експерата из разних струка (политика, новинарство…), као и размишљања обичних грађана. Њихова сведочења доприносе неопходној објективности и подржавају ауторову намеру да не заузима стране, већ да реално прикаже дешавања.

Наручите Пад Берлинског зида и уједињење Немачке – 30 година касније до недеље, 1. октобра, по 30% нижој цени и поделите са нама утиске након читања.

Уживајте у читању!

Ваш Прометеј