Јачање привредне сарадње Србије и Румуније

Јачање привредне сарадње Србије и Румуније

27/09/2023 Off By BERB

Фото: Министарство привреде

 

Министар привреде Слободан Цветковић разговарао је данас са амбасадорком Румуније у Србији Силвијом Давидоу о јачању привредне сарадње две земље.

Министар Цветковић упознао је саговорницу са приоритетима ресора којим руководи и истакао значај пружања подршке привреди у сектору малих и средњих предузећа.

“Константно унапређење пословног окружења је од изузетног значаја, како због постојећих компанија које послују у Србији, тако и због привлачења нових инвестиција“ нагласио је Цветковић, и додао да је Министарство привреде спремно да пружи све неопходне информације и подршку потенцијалним инвеститорима из Румуније.

Министар Цветковић је констатовао да постоји велики простор за унапређење сарадње између Србије и Румуније, посебно у области енергетике, саобраћаја, туризма и прекограничне сарадње, како билатерално, тако и у оквиру Дунавске стратегије ЕУ.

Амбасадорка Давидоу је истакла да има још много могућности за унапређење сарадње, посебно кроз организацију пословних форума, привредних изложби и Business-to-business (електронско пословање-B2B) састанака. Она је указала да две земље треба више да се ослањају на партнере из региона имајући у виду изазове са којима се суочавамо на глобалном нивоу.

Заједнички је констатовано да је билатерална трговинска сарадња двеју земаља добра и да спољнотрговинска размена бележи раст и у првој половини 2023. години премашила је 1,5 милијарди евра.

Саговорници су се сложили да је сарадња у области прехрамбене индустрије, у којој обе земље имају искуства, представља перспективну област сарадње српских и румунских компанија.