Регионална сарадња од изузетне важности за Србију

Регионална сарадња од изузетне важности за Србију

26/09/2023 Off By BERB

Фото: Ђ.К.

 

Министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије Томислав Момировић изјавио је данас у Тирани да Србија, и поред честих опструкција, наставља са напорима за продубљивање регионалне интеграције и економске сарадње.

Момировић је, обраћајући се на Форуму министара економија Берлинског процеса, упозорио на то да трагични догађаји који су се одиграли претходних дана сведоче о томе каква нас будућност чека ако се не изграде механизми да све етничке заједнице могу да учествују у јавном и економском животу, као и да имају самоуправу каква је већ уговорена Бриселским споразумом.

Од највеће важности је схватити да дуги период унилатералног приступа, као и кршење основних људских и политичких права има своју последицу, а то је губитак људских живота, истакао је министар.

Он је нагласио да је за Србију регионална сарадња од изузетне важности, а то показује и податак да је само у првих седам месеци ове године наша земља у трговинској размени са државама региона остварила суфицит у износу од 1,7 милијарди евра.

Наш циљ је да убрзамо процес приступања Европској унији и тако додатно унапредимо квалитет живота наших грађана, рекао је Момировић, уз напомену да је ограничавање економских слобода, нарочито у међусобној трговини, коме данас нажалост сведочимо, веома опасан пут.

Министар је упозорио на то да популистичка политика преузима примат када људи немају послове, истакавши да је наш заједнички пут – пут ка Европској унији који подразумева слободан проток људи, робe, услуга и капитала.

Форуму министара економија Берлинског процеса претходиo je Бизнис форум, посвећен представљању главних достигнућа и активностима усмерених ка успостављању јединственог ЕУ тржишта.