Немачка најзначајнији трговински партнер Србије

Немачка најзначајнији трговински партнер Србије

26/09/2023 Off By BERB

Фото: Министарство привреде

 

Министар привреде Слободан Цветковић разговарао је данас са амбасадорком Немачке у Београду Анке Конрад о наставку партнерства Немачке и Србије у области привреде.

Цветковић је поновио да је Немачка најзначајнији трговински партнер Србије, један од најважнијих инвеститора и највећи донатор.

„Србија је забележила рекордан ниво страних директних инвестиција упркос глобалној кризи са којом се цео свет суочава“, истакао је Цветковић. Он је додао да ће Министарство привреде наставити да буде поуздан партнер немачким компанијама које послују у Србији и да се нада да ће њихов добар глас о пословном окружењу и генерално о Србији као земљи и инвестиционој дестинацији допрети и до осталих у Немачкој.

Амбасадорка Конрад изразила је интерес за напредак у усвајању нове Стратегије за развој малих и средњих предузећа и имплементацији Стратегије индустријске политике. Истакла је да су мала и средња предузећа окосница сваке привреде и да је врло важно да у изазовним временима за светску економију имају одговарајућу подршку.

Министар Цветковић навео је да ће један од приоритета Министарства привреде бити подршка малим и средњим преузећима да развијају висококвалитетне производе и да их кроз укључивање у ланце добављача пласирају на светско тржиште. Министар је упознао саговорницу са различитим програмима подршке које спроводи Министарство привреде и за које је обезбеђено 3,2 милијарде динара.