Национални драмски театар Русије „Александрински”  гостује 26. и 27. септембра са Гогољевом „Женидбом”

Национални драмски театар Русије „Александрински” гостује 26. и 27. септембра са Гогољевом „Женидбом”

26/09/2023 Off By BERB

Фото: Народно позориште у Београду

 

Национални драмски театар Русије „Александрински” из Санкт Петербурга гостоваће 26. и 27. септембра (19:30) на Великој сцени Народног позоришту у Београду са чувеном комедијом „Женидба”, славног руског класика Николаја Васиљевича Гогоља.

Наступом једног од највећих и најважнијих руских позоришта, које сарађује са бројним кућама у свету, званично ће почети примена Споразума о сарадњи који су 13. марта ове године потписали управник националног театра Светислав Гонцић и његов руски колега Сергеј Витаљевич Емељанов.

Популарну Гогољеву комедију, написану 1833. године, која публику широм света осваја чудесним хумором и неухватљивим карактерима – аутсајдерима који покушавају пронаћи своје место у свету, па се гурају, комешају, боре, надмудрују, свађају, веселе… режирао је Валериј Владимирович Фокин, народни уметник Русије, добитник многих државних награда.

Струча критика у Русији оценила је његову поставку као „једну од најмаестралнијих и најсмешнијих позоришних представа у последњих неколико година”.

У фокусу представе је оштар сукоб између Поткољосина – главног јунака, који настоји да сачува свој лични свет и помало апсурдне и хаотичне стварности која га окружује и која га „провоцира да изводи најневероватније вратоломије и учествује у смешним ситуацијама које као да намеће нека зла сила“.

У критици објављеној у листу „Росискаја Газета” наводи се да је режија „Женидбе”, која је, између осталих, добила и престижну Награду Руског националног позоришта „Златна маска“, урађена „неочекивано и оригинално”, али и наглашава да је реч о спектакуларној представи, јасној и савршеној постављеној која ће „дефинитивно издржати тест времена”.

Kритика у „Независимајој газети” примећује да је Поткољосин „сањар, чак делимично и песник“ коме је редитељ Фокин дао „право да остане лирски лик и да се не жени“.

Такође, у истом тексту, оцењено је да је фасцинантно „са каквом вештином“ Владимир Kошевој, један од најпопуларнијих руских позоришних и филмских глумаца „води Поткољосинов последњи монолог пре његовог скока са прозора“.

У представи играју и Иван Јефремов (Kочкарјов – Поткољосинов пријатељ), Василиса Алексејева (Агафја Тихоновна – невеста) и други.

Сценографију и костиме креирао је Александер Боровски, музику је урадио Леонид Десјатников, док је за дизајн светла био задужен Дамир Исмаилов.
Гогољева „Женидба“, на сцени Националног драмског театра Русије „Александрински”, први пут је изведена пре више од 180 година – 9. децембра 1842. године и од тада је, кроз бројне поставке, увек представљала један од заштитних знакова тог позоришта.

Представа ће бити титлована на српски језик.