Потенцијали за инвестирање јапанских компанија у енергетски сектор Србије

Потенцијали за инвестирање јапанских компанија у енергетски сектор Србије

21/09/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас у Токију са руководством Кеиндарена, јапанске пословне федерације и председником Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија, Ићиром Аисавом.

На састанку са јапанском пословном федерацијом Кеиндарен, Ђедовић Хандановић је представнике водећих јапанских компанија упознала са пословним амбијентом у Србији и потенцијалима за инвестирање у енергетски сектор.

Политичка и економска стабилност, добар географски положај и стално унапређење пословног амбијента, између осталог, учинили су да инвеститори препознају Србију као значајну инвестициону дестинацију у Европи. О томе између осталог говори повећање прилива страних директних инвестиција на 4,4 милијарде евра у 2022. години и чињеница да Србија привлачи 63 одсто укупних страних директних инвестиција у региону Западног Балкана. Имамо висококвалификован кадар и таленте, велике европске компаније извозе из наше земље „српско знање” уткано у најмодернија технолошка решења која се развијају у Србији и то је инвестиционо окружење којем тежимо, рекла је Ђедовић Хандановић.

Имајући у виду изазове енергетске транзиције, потребе за новим производним капацитетима и диверсификацијом извора снабдевања енергентима, припремљена је листа приоритетних пројеката укупне вредности 15 милијарди евра.

Реализација ових пројеката треба да омогући већу енергетску независност и сигурност снабдевања, које је основа за наставак привредног раста. Наши приоритети укључују изградњу реверзибилних хидроелектрана које су значајне због поузданости снабдевања и складиштења енергије, соларних електрана, ветроелектрана, и значајна улагања у енергетску ефикасност. Потенцијали Србије у области хидроенергије, као и у производњи енергије из сунца и ветра су далеко од своје пуне искоришћености, али имамо циљеве који су амбициозни и оствариви, истакла је Ђедовић.

Према њеним речима, реализацијом недавно усвојеног трогодишњег плана аукција за доделу тржишних премија за обновљиве изворе енергије више од 15 одсто укупно инсталисаног капацитета чиниће енергија сунца и ветра. Такође, Европска унија је најавила забрану продаје возила са унутрашњим сагоревањем од 2035. самим тим ће потреба за критичним минералним сировинама које су неопходне за производњу батерија и електричних аутомобила расти.

Стога, додала је министарка, требало би да се размотри како најбоље да се искористе природна богатства којима располажемо да бисмо остварили зелену енергетску транзицију и потенцијално заокружили читав ланац вредности у Србији, у интересу грађана пре свега и поштујући све еколошке стандарде.

На састанку са Аисавом, председником Парламентарне лиге пријатељства Србија-Јапан истакнути су добри и пријатељски односи две земље, који трају 141 годину, и који се последњих година додатно унапређују, истакла је Ђедовић Хандановић.

Србија и Јапан су доказ да земље које су географски удаљене могу развити обострано искрено поштовање и пријатељство, што показује солидарност у кризним ситуацијама коју смо неретко показивали једни према другима, оценила је . Имамо добро упориште у прошлости и радимо на приликама да продубимо односе у будућности. Приоритет Владе Републике Србије је транзиција на чисте изворе енергије и то је био и фокус моје посете Јапану, уједно и прва званична посета члана Владе Србије овој земљи у постковид периоду, навела је Ђедовић Хандановић.

Овим разговорима завршава се посета министарке рударства и енергетике Јапану током које се састала и са вишим извршним потпредседником Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA) Ђунићијем Јамадом и са министром економије, трговине и индустрије Јапана, Јасутоши Нишимуром.