Доследно поштовање суверенитета и територијалног интегритета свих чланица УН

Доследно поштовање суверенитета и територијалног интегритета свих чланица УН

21/09/2023 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: AP/Richard Drew

 

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је данас на 78. заседању Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, да је Србија доследна у поштовању територијалног интегритета и суверенитета свих чланица УН.

Serbia's President Aleksandar Vucic addresses the 78th session of the United Nations General Assembly, Thursday, Sept. 21, 2023. (AP Photo/Richard Drew)

Вучић је истакао да је кршење Повеље УН у случају Србије претеча проблема са којима је свет данас суочен, додавши да су готово све велике западне силе брутално погазиле и Повељу УН и Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, негирајући и газећи баш све оне принципе које данас бране, а то се догодило пре 24 и пре тачно 15 година.

Према његовим речима, први пут, незабележено у светској историји, 19 најмоћнијих земаља донело је одлуку, без учешћа СБ УН, да сурово нападне и казни једну суверену земљу на европском тлу, како су рекли, да би спречили хуманитарну катастрофу.

Вучић је напоменуо да је илегална одлука о сецесији аутономне покрајине Косово и Метохија од Србије донета пуну деценију након окончања ратног сукоба у нашој земљи.

Без референдума или било ког демократског облика изјашњавања грађана у Србији, чак не ни макар на самом Косову и Метохији, предочио је он, додавпи да наша земља ниједном својом стопом није крочила на територију неке друге државе, нити угрозила њено постојање, али да пре 24 године њих 19 најмоћнијих и најјачих није имало милости према малој Србији.

Он је упозорио на то да се данас на Косову и Метохији, јужној покрајини Републике Србије, одиграва огољено насиље, које над Србима примењују сепаратистичке власти Аљбина Куртија.

Према његовим речима, Курти се, након што је одбацио европски предлог за деескалацију ситуације на Космету, обратио јавности испред једне од главних зграда ЕУ и поручио малобројним преосталим Србима у покрајини да ће „да пате и плате грешку коју су направили“.

Само дан касније, у Куртијеве затворе одводи се нови контигент Срба ухапшених под фабрикованим оптужбама као део његове кампање терора, истакао је председник Републике.

Вучић је навео и да је забележен скок етнички мотивисаних напада на Србе у нашој јужној покрајини за више од 50 одсто од како су почетком јуна ЕУ и државни секретар САД Ентони Блинкен издали саопштења у коме осуђују једностране акције тзв. “владе Косова“.

Он је прецизирао да су у истом периду власти у Приштини преузеле чак 22 нова ескалаторна потеза, напоменувши да су Срби Стефан Стојановић и Милош Стојановић, који имају 11 и 21 годину, упуцани на Бадње вече од стране припадника илегалних тзв. косовских снага безбедности, у чијем наоружавању учествју неки од присутних у овој сали, знајући добро да је то дубоко противправно и да је и само постојање КСБ супротно Резолуцији 12 44 СБ УН.

Седморо невиних цивила упуцаних од стране представника тзв косовских институција, ометање снабдевања болница, забрана гласања на изборима само за Србе, потпуна економска блокада за српску робу, напади на цркве, гробља, школе, део су тужне свакодневице мог народа на овом делу наше територије одвојеном насилном сецесијом супротном Повељи УН, рекао је Вучић.

Председник Републике је рекао да је данас у свету на делу примена двоструких аршина, при чему је ипак изразио захвалност већини чланица УН за које двоструки стандарди не постоје.

Он је нагласио да је Србија захвална свима који несебично подржавају наше напоре за очување територијалног интегритета, чиме потврђују своју приврженост Повељи УН.

Чувајући наше границе данас, чувате и своје границе и мир. У ваше име, једнако као и у наше сопствено, наставићемо да из године у годину указујемо да одбрана принципа јесте исто што и одбрана слободе, независности и мира, рекао је председник Републике.

Вучић је поновио да Србија подржава територијални интегритет и суверенитет свих чланица УН, истакавши да поштовање Повеље УН није избор, већ је то обавеза.

Он је навео да је Србија доследна у поштовању територијалног интегритета и суверенитета Украјине, али и свих других чланица УН, додавпи да селективна примена тог принципа доводи до изражених подела, мањка солидарности и међусобног разумевања.

Председник Републике је рекао да УН представљају последњу суштинску платформу која нас све окупља, без обзира на све наше различитости и поделе.

Верујем да су посвећеност миру и развоју, жеља за решавањем спорова дијалогом, проналажење заједничких начина за окончање патњи људи и обезбеђивање просперитетније и стабилније будућност управо оно што нас уједињује, навео је Вучић.

Према његовим речима, Србија због тога пружа пуну подршку свим важним реформским процесима у УН, укључујући и иницијативе генералног секретара УН, у циљу даљег јачања улоге ове најважније светске организације.