Подршка Француске аутоматизацији управљања електродистрибутивном мрежом

Подршка Француске аутоматизацији управљања електродистрибутивном мрежом

21/09/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

 

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали потписао је данас са министром за спољну трговину и економску промоцију Француске Оливијем Бештом Финансијски протокол између Владе Републике Србије и Владе Републике Франсцуске о сарадњи у области финансирања увођења опште аутоматизације управљања електродистрибутивном мрежом. Потписивању протокола, које је одржано у Палати Србија, је присуствовала премијерка Ана Брнабић.

Потписани међувладин споразум дефинише Пројекат вођења опште аутоматизације управљања српском електродистрибутивном мрежом, односно аутоматизација електродистрибутивне мреже средњег напона у Републици Србији као један од приоритетних пројеката за сарадњу две државе.
Претходно је међувладиним споразумом договорено да Влада Републике Француске одобрава Влади Републике Србије финансијску подршку за увођење опште аутоматизације управљања електродистрибутивном мрежом у Републици Србији. Ово је пројекат вредан 140 милиона евра.

Протокол је потписан након што су министри Србије и Француске одржали састанак на коме су се сагласили да две земље имају дугу историју добрих економских и политичких односа, да сарадња никад није била боља, али да свакако треба искористити све потенцијале за развој заједничких пројеката.

Мали је рекао да Србија и Француска имају пуно успешних пројеката попут концесије за аеродром „Никола Тесла“, изградње београдског метроа, постројења за прераду отпада у Винчи, али да постоји још потенцијалних великих пројеката на којима је могуће радити. Он се захвалио француском колеги на досадашњој подршци.

Министар Оливије Бешт честитао је Малом на добијању организације међународне специјализоване изложбе ЕКСПО 2027 и рекао да се нада да ће Србија и Француска наставити сарадњу кроз још заједничких пројеката, попут постројења за прераду отпадних вода у Великом селу, за које су заинтересоване француске компаније.