Србија водећа у региону по стамбеном збрињавању избеглица

Србија водећа у региону по стамбеном збрињавању избеглица

19/09/2023 Off By BERB

Фото: Комесаријат за избеглице и миграције

 

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић одржала је радни састанак са градоначелником Зрењанина Симом Салапуром.

Зрењанин је у 2023. години закључио два Уговора о сарадњи на основу којих је додељено 8.145.000 динара за решавање стамбених потреба најугроженијих избегличких породица, кроз куповину сеоских кућа са окућницом и пакета грађевинског материјала. Такође, град Зрењанин је закључио Уговор о сарадњи на реализацији помоћи за куповину огревног дрвета са превозом за најугроженије породице избеглица и интерно расељених лица у вредности од 980.000динара.

Република Србија је по броју интегрисаних избеглица у самом врху водећих земаља, не само у Европи него и у свету, а у региону је водећа земља када је реч о стамбеном збрињавањању, рекла је комесарка Станисављевић.

У Зрењанину су до сада обезбеђена стамбена решења за 345 породица и то у виду стамбених јединица, грађевинског материјала, сеоских домаћинстава, монтажних кућа и путем економског оснаживања.

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура истакао је дугогодишњу добру сарадњу са Комесаријатом за за избеглице и миграције, из које је проистекао низ пројеката на територији нашег града, усмерених ка побољшању стамбених услова и потреба трајног збрињавања избеглих и расељених лица.

Захваљујући тој сарадњи, у протеклих пет година у Зрењанину су на три локације подигнути стамбени објекти са укупно 76 стамбених јединица, уз више других пројеката који су се тицали решавања стамбених потреба избеглица, инвестиције у градњу објеката колективног становања прелазе 2,3 милиона евра, а посебно је значано то што је један објекат изграђен и отворен пролетос у Клеку, чиме је дат допринос активностима Владе Србије усмерених ка повратку људи у сеоске средине и демографско јачање руралних подручја, рекао је градоначелник Салапура.