Србија опредељена за даље унапређење сарадње са Кином

Србија опредељена за даље унапређење сарадње са Кином

20/09/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас у разговору са првим потпредседником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Ли Хонгџонгом, да Србију и Кину вежу челично пријатељство и добра политичка сарадња, као свеобухватно стратешко партнерство две земље.

Председница Владе Србије поручила је да су билатерални односи Србије и Кине у сталном успону, захваљујући, пре свега, пријатељским односима званичника двеју земаља. Поручујући да је сарадња у последњим годинама доживела историјски успон, премијерка Брнабић је указала и на чињеницу да Кина представља и другог највећег спољнотрговинског партнера и инвеститора у Србији.

Како је оценила, Србија је опредељена за даље унапређење сарадње са Кином, апострофирајући значај најважнијих кинеских инвестиција и реализације великих пројеката, пре свега железничке и саобраћајне инфраструктуре.

Према њеним речима, Србија ће наставити да пружа активну и снажну подршку глобалној иницијативи „Појас и пут“, као и механизму сарадње Кина-ЦИЕЗ.

Ли Хонгџонг пренео је поздраве премијера Кине Ли Кећанга и поручио да је висока политичка сарадња резултат челичног пријатељства две земље, али и практичне сарадње за које су Србија и Кина снажно опредељене. Истичући да ће кинеска влада и даље подстицати нове инвестиције у Србији, Хонгџонг је похвалио стабилну климу за сарадњу и привлачење страних компанија.

Он је нагласио да ће Кина устрајати у доследном ставу и подршци територијалном интегритету и суверенитету наше земље.

Председница владе изразила је очекивање да ћемо заједничким залагањем унапредити сарадњу и у областима технолошких иновација и биотехнологије, као и ИТ сектора, који је већ постао највећи извозник и најбрже растући сектор у Србији.