Средства за унапређење родне равноправности на локалу

Средства за унапређење родне равноправности на локалу

19/09/2023 Off By BERB

Фото: Горан Златковић

 

У Влади Србије данас су уручени уговори представницима девет локалних самоуправа у Србији како би реализовале пројекте и програме усмерене ка унапређењу родне равноправности на локалном нивоу.

Координационо тело за родну равноправност у сарадњи са агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women), а уз финансијску подршку Европске уније, у оквиру пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности у Србији, фаза 2“, доделило је бесповратна средства заинтересованим локалним самоуправама за унапређење родне равноправности. Уговори су данас уручени представницима градова Крушевац, Зајечар, Ужице и општина Бачка Паланка, Деспотовац, Петровац на Млави, Трстеник, Алексинац и Кнић јер су показале спремност и препознале значај укључивања родне перспективе у своје планове рада.

Уз овај вид подршке, локалне самоуправе и механизми за родну равноправност ће својим радом и залагањем допринети унапређењу родне равноправности и побољшању положаја жена у локалним заједницама.

Посебна саветница потпредседнице Владе, министарке културе и председнице Координационог тела за родну равноправност, Гордана Предић рекла је да је за Владу Србије родна равноправност једна од приоритетних области.

„Посвећено радимо како на јачању нормативног оквира, тако и на пружању подршке градовима и општинама које су препознале да су политике једнаких могућности кључ за даљи напредак друштва. Не можемо говорити о унапређењу родне равноправности и бољем положају жена уколико политике које доносимо на републичком нивоу не пренесемо на локални ниво“, рекла је Предић након уручења уговора .

Она је навела да локалне самоуправе, у оквиру својих надлежности морају да осигурају спровођење закона и националних стратегија на локалном нивоу и да је држава на том путу, а у сарадњи са међународним партнерима ту да помогне.

Предић је додала да је доношењем Закона о родној равноправности обавеза сваке локалне самоуправе да формира локалне механизме за родну равноправност, јер само на тај начин можемо да очекујемо ефикаснију имплементацију законодавног и стратешког плана.

„Кроз прву фазу пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности“ са 10 милиона динара подржали смо 20 локалних самоуправа у спровођењу активности из локалних акционих планова за родну равноправност, са фокусом превасходно на побољшању положаја жена на тржишту рада, женском предузетништву и економском оснаживању жена на селу, као и на промоцији и примени Европске повеље о родној равноправности на локалном нивоу. Добре праксе смо наставили и кроз другу фазу пројекта“, рекла је Предић.

Она је додала да је вредност пројеката које ће девет локалних самоуправа спровести 4.345.400 динара.

„Подржаћемо израду локалних акционих планова тамо где недостају, а посебно ми је драго што ће жене са села у овим општинама и градовима добити прилику да се оснаже и спремније изађу на тржиште рада, јер ће имати прилику да науче како да развију бизнис план, како да уновче своје знање и пласирају производе, како да повећају производњу и запосле друге жене“, истакла је Предић. Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Пламена Халачева рекла је да данашњом доделом уговора за нових девет општина сада има укупно 39 локалних самоуправа које активно учествују у Програму за родну равноправност.

„Бројне су акције које ЕУ подржава да се оснаже жене у Србији и унапреде њихова права, али чврсто верујем да оно што прави разлику јесу локални механизми, који су најближи заједници. Видим комплементарност ове акције са свим програмима и активностима усмереним на унапређење женских права у Србији и на то да цео регион буде праведнији и родно равноправнији. ЕУ ће наставити да подржава власти на републичком и локалном нивоу, као и све друге заговорнике родне равноправности“, рекла је Халачева.

Директорка UN Women у Србији Милана Рикановић нагласила је да је веома важно да се на унапређењу родне равноправности ради на локалу.

„Изузетно је важно што је фокус на економском оснаживању жена јер само са женама и мушкарцима који имају једнак и равноправан приступ услугама, правима, као и доношењу одлука можемо остварити друштво које је равноправно“, рекла је Рикановић.

Такође је додала да локални акциони планови представљају важне смернице како да локалне самоуправе остваре родну равноправност на локалном нивоу и оне општине које немају локалне планове усвојиће их, а оне које их имају спроводиће различите активности у том циљу.

Председник општине Петровац на Млави Душко Нединић рекао је да је питање родне равноправности значајно за све локалне самоуправе у Србији и нагласио да та општина може да се похвали тиме што највећи број руководиоца чине жене.