Број страдалих на путевима у јуну и јулу смањен за 37 одсто

Број страдалих на путевима у јуну и јулу смањен за 37 одсто

19/09/2023 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Начелник Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова Славиша Лакићевић изјавио је данас да је током јуна и јула ове године забележен најмањи број страдалих особа у саобраћају у последње 23 године, од када се води евиденција.

Лакићевић је на конференцији на којој су представљени резултати кампање „Вози одморан“ истакао да такав тренд треба да се настави и у наредном периоду и да остварени резултати представљају подстицај за наредне превентивне активности.

Начелник Управе саобраћајне полиције прецизирао је да је саобраћајна полиција од почетка године поднела 780.000 прекршајних пријава против учесника у саобраћају који су кршили саобраћајне прописе, али да сама репресија не може бити једино средство већ да се мора много више радити на превенцији.

Лакићевић се захвалио свим учесницима кампање и медијским кућама на подршци у њеном спровођењу.

В. д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић истакао је да је током ове кампање постигнута синергија свих институција које су у њој учествовале и да је смањење страдалих у саобраћају резултат њиховог доброг заједничког рада.

„У јуну и јулу број страдалих на нашим путевима смањен је за 37 одсто, страдале су 43 особе мање него претходне године“, рекао је Стаматовић и нагласио да је кампања дала снажан допринос унапређењу безбедности саобраћаја.

Прецизирао је да су кампери који су учествовали у кампањи прешли 24.000 километара и да су били присутни не само на ауто-путевима, већ и на регионалним путевима, као и да су на сваком стајалишту, бензинској пумпи, одмаралишту били присутни промотери ове кампање како би разговарали са грађанима и апеловали на њих да возе одморни.

Кампању „Вози одморан“ заједно су спровели Управа саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова, Агенција за безбедност саобраћаја, ЈП „Путеви Србије“, Туристичка организација Србије, Ауто-мото савез Србије и „ЕКО Србија“.