Унапређена пореска регулатива са Швајцарском

Унапређена пореска регулатива са Швајцарском

19/09/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг/Раде Прелић

 

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали потписао је данас са амбасадором Швајцарске у Србији Урсом Шмидом протокол између Владе Републике Србије и Швајцарског Савезног већа о измени Уговора између Савета министара Србије и Црне Горе и Швајцарског Савезног већа о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и на имовину.

Уговор између Савета министара Србије и Црне Горе и Швајцарског Савезног већа o избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и на имовину потписан је у Београду 2005. године а примењује се од 1. јануара 2007. године.

Уговор производи правно дејство и у билатералним економским односима између Републике Србије и Швајцарске.

Према речима Малог измене су усклађивање са Мултилатералном конвенцијом за примену мера које се у циљу спречавања ерозије пореске основице и премештања добити односе на пореске уговоре – уговоре о избегавању двоструког опорезивања, потписане у Паризу 2017. године.

Мали је нагласио да је овај документ даље унапређење пореске регулативе са Швајцарском.

Осим тога, како је речено, побољшана су и појашњена решења која се односе на опорезивање добити предузећа, опорезивање повезаних предузећа, опорезивање капиталног добитка, као размене обавештења између надлежних органа држава уговорница.