Чување успомене на „Мисију Халијард“ наша обавеза

Чување успомене на „Мисију Халијард“ наша обавеза

16/09/2023 Off By BERB

Фото: Дарио Константиновић

 

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић истакла је данас на церемонији 79. годишњице „Мисије Халијард“ у Прањанима да је српски народ учешћем у овој славној операцији био део бољег и племенитијег човечанства и да је наша обавеза да успомену на овај херојски чин чувамо од заборава и обележавамо како и доликује великим делима.

Гојковић је изражавајући задовољство што је поново у Прањанима, рекла да је то просторно можда мало, али историјски велико поље које је на мапи света уписано као симбол храбрости, племенитости, солидарности и заједничке борбе за слободу у Другом светском рату, а да је обележавање 79. годишњице „Мисије Халијард“ на том месту одавање заслужене почасти људима огромног срца који су учествовали у тој спасилачкој акцији.

„Након предуге ћутње о једној од најупечатљивијих ратних прича на овим просторима, председник Републике Србије Александар Вучић био је тај који је иницирао изградњу Меморијалног комплекса на Галовића пољу. Тиме је наша држава, после вишедеценијског занемаривања овог јуначког подвига српског народа и његове војске, још једном потврдила своју доследност у неговању културе сећања“, оценила је Гојковић.

Према њеним речима, на овај начин смо по ко зна који пут показали да као народ и држава и те како имамо чиме да се поносимо када је реч о доприносу победи над нацизмом.

„Доличним обележавањем јуначког чина народа Шумадије и Југословенске војске у отаџбини предвођене генералом Драгољубом Михаиловићем, створили смо завештање за будућност, дали путоказ генерацијама које долазе како изгледа бити на правој страни правде и на првом месту, шта значи бити човечан“, напоменула је Гојковић.

Нагласила је да у Прањанима, у Орашцу, Такову и бројним другим местима широм Србије стојимо уздигнута чела поносни на историју коју су стварали наши преци и да не треба бежати од чињенице да је ретка привилегија то што можемо да кажемо да смо из оба светска рата изашли као победници.

„Негујући сећање на операцију Халијард, јединствену у читавој окупираној Европи, истовремено обележавамо пријатељство са Сједињеним Америчким Државама и другим нашим савезницима из Другог светског рата. Настало још у Првом светском рату, оно је зацементирано управо оваквим херојским подвизима у тешким данима заједничке борбе против нацизма, највећег зла које је свет до тада упознао”, рекла је Гојковић.

Потпредседница Владе је истакла да на овом месту заједно славимо одважност и поклањамо се слободарском духу нашег народа и становника Прањана и читаве Шумадије. Подсетила је да су, ризикујући не само своје, већ и животе својих најмилијих како би од злочиначке руке и сигурне смрти спасили савезничке пилоте, овдашњи народ и припадници краљеве војске у отаџбини били светионик слободе у тада поробљеној Европи.

„Пркосећи опасности од најсуровијих одмазди непријатеља, српске патриоте не само да су скривале савезничке ваздухопловце, већ је наш честити и вредни народ сопственим рукама изградио и авионску писту. Та импровизована стаза, дело српских војника, сељака и домаћина, заслужна је за лет ка слободи и спасавању живота више од 500 савезничких авијатичара“, додала је Гојковић.

Она је рекла да је као министар културе посебно поносна што је ова несвакидашња и аутентична прича о солидарности, жртвовању и пријатељству добила свој уметнички израз кроз недавно завршени филм „Хероји Халијарда“, режисера Радоша Бајића. 

„Тиме је и путем филмске уметности трајно сачувана успомена на наше храбре претке и пријатељство које је доба ратног зла изнедрило међу нашим народима и државама“, нагласила је Гојковић.

Такође је истакла да су несебичност српског народа и тај исконски нагон да будемо на страни добра и слободе и да помогнемо човеку у невољи, особине чија је дубока експресивност најприсутнија у тренуцима као што је овај данас и изразила уверење да свако ко дође на Галовића поље већ у ваздуху може да осети јединствени слободарски дух.

„Велика је и важна ствар што живимо у доба када можемо слободно да кажемо да је српски народ Прањана и других места у Србији и у Републици Српској учешћем у овој славној операцији био део бољег и племенитијег човечанства. Обавеза нас као њихових потомака је да успомену на овај херојски чин чувамо од заборава и обележавамо како и доликује великим делима, што с поносом и чинимо“, закључила је министарка Гојковић.

Након церемоније обележавања 79 година од операције „Халијард“, Гојковић је посетила цркву у Прањанима и Основну школу „Иво Андрић“.