Vazduhoplovi Vojske Srbije na aeromitingu u Skoplju

Vazduhoplovi Vojske Srbije na aeromitingu u Skoplju

16/09/2023 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije učestvovali su danas na aeromitingu na aerodromu „Stenkovec“ kod Skoplja u Republici Severnoj Makedoniji, koji je organizovao aeroklub „Skoplje“ povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja kluba i 100 godina postojanja avijacije u toj zemlji.

U dinamičkom delu prikaza učestvovala su dva višenamenska borbena aviona MiG-29 i školski avion „Lasta“ RV i PVO Vojske Srbije, a posetioci su imali priliku i da vide višenamenski helikopter „H-145M“.

Migovi Vojske Srbije, koji su doleteli sa vojnog aerodroma „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu, predstavili su se prisutnima delom manevara u horizontalnoj, kosoj i vertikalnoj ravni u sastavu para na maksimalnim i forsažnim režimima na oduševljenje publike, koja je aplauzom pozdravila čuvare srpskog neba.

Ovo je ujedno bilo i prvo učešće aviona MiG-29 Vojske Srbije na jednom međunarodnom događaju ovog tipa.

Posada „Laste“ prikazala je deo manevarskih mogućnosti ovog školskog aviona koji predstavlja važnu kariku u obuci kadeta Vojne akademije, budućih pilota.

Vođa delegacije naših vazduhoplovaca načelnik štaba Komande RV i PVO brigadni general Gordan Pavlović istakao je da su ovakve manifestacije sjajna prilika da se naši piloti, tehničari i tehnika predstave na jednom međunarodnom događaju koji okuplja ljubitelje letenja i da razmene postojeća, ali i da steknu neka nova iskustva.

– Za nas je značajno što smo na ovom aeromitingu, jer učestvovanje na ovakvim manifestacijama je značajno za promovisanje našeg Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, kao i za prikaz naše osposobljenosti  – rekao je general Pavlović.

Na današnjem prazniku letenja u Skoplju, u dinamičkom delu, učestvovalo je oko 30 vazduhoplova različite namene, dok je više od 40 letelica bilo prikazano u statičkom delu programa.