Министар Дачић на обележавању века постојања македонске авијације у Скопљу

Министар Дачић на обележавању века постојања македонске авијације у Скопљу

16/09/2023 Off By BERB

Фото: МСП

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић присуствовао је обележавању 100. годишњице постојања македонске авијације на Спортском аеродрому “Стенковец” у Скопљу.

Поред председника Владе Републике Северне Македоније Димитра Ковачевског и амбасадора Републике Италије у Републици Северној Македонији Андрее Силвестрија, на свечаном отварању манифестације присутнима се обратио и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Обраћање министра Дачића преносимо у целости:

“Задовољство ми је и част што имам прилику да предводим делегацију Републике Србије на обележавању 100. годишњице постојања Македонске авијације, чији почеци су везани за оснивање Аероклуба “Скопље” 1923. године.

Драго ми је што је у припремама за обележавање овог значајног јубилеја учествовало и Министарство одбране Републике Србије, уступајући организаторима аеро-митинга једрилицу “Илинденка”, прву летелицу произведену на територији данашње Републике Северне Македоније (1955), а према пројекту чувеног српског инжењера из тог времена Милоша Илића. “Илинденка” на симболичан начин сведочи о блиској повезаности наше две земље и у области ваздухопловства.

Посебно ми је драго што ће током данашње манифестације македонски грађани и међународна јавност бити у прилици да се упознају и са савременим капацитетима РВ и ПВО Војске Србије, током акробатског лета школског авиона “Ласта” и хеликоптера Х145М, као и прелета два надзвучна МИГ-29.

Данашњи аеро-митинг, на којем, уз македонску и српску авијацију, учествују цивилно и војно ваздухопловство из Републике Италије, Републике Грчке и других земаља, јасан је показатељ интереса држава, привреда и грађана на овим просторима за успостављање још бољих међусобних веза, али и свести о заједничкој одговорности када је реч о очувању мира и безбедности, као предуслова убрзаног економског и друштвеног развоја.

Обележавање 100 година Македонске авијације у Скопљу је добра прилика да “ставимо у погон” све неискоришћене потенцијале – који без сумње постоје, за даљи, још свестранији и обострано користан развој наших односа. Наше две земље имају братске односе, као и одличну сарадњу у оквиру иницијативе “Отворени Балкан” и у другим регионалним форумима. Посебно ме радује чињеница што ћемо данашњим окупљањем, послати политичку поруку да су наше земље опредељене за додатно јачање односа, а зарад просперитетније будућности наших грађана.

Јубилеји, попут овог којег данас обележавамо, пружају подстицај даљем развоју културних, економских, и свих осталих веза између Републике Србије и Републике Северне Македоније, истовремено доприносећи да се постојећи тренд развоја сарадње између две пријатељске земље и народа додатно учврсти. Дубоко сам уверен да ћемо и у периоду пред нама, наставити да јачамо братске и пријатељске везе међу нашим народима, доприносећи тако миру и стабилности читавог нашег региона.”