Новосађани најбољи на Државном такмичењу у пружању прве помоћи

Новосађани најбољи на Државном такмичењу у пружању прве помоћи

16/09/2023 Off By BERB

Фото: Црвени крст Новог Сада

 

Државно такмичење у пружању прве помоћи, најмасовнија манифестација Црвеног крста Србије, одржано је у суботу 16. септембра 2023. године у Београду, на више локација у оквиру Студентског града на Новом Београду.

Такмичење у реалистичком приказивању повреда, обољења и стања одржанo је дан раније, у петак 15. септембра 2023. године у седишту Црвеног крста Србије, Симина 19.

Екипа омладине заузела је 1. место у конкуренцији 15 екипa:
1. Нови Сад
2. Суботица
3. Вождовац
а право учешћа на финалном такмичењу оствариле су екипе из следећих организација Црвеног крста: Вождовац, Врање, Грачаница, Зајечар, Зрењанин, Зубин поток, Крагујевац, Краљево, Ниш, Палилула, Рума, Стари град, Суботица и Ужице.

Екипа подмлатка заузела је 3. место у конкуренцији 15 екипa:
1. Сремска Митровица
2. Грачаница
3. Нови Сад
а учествовали су: Врање, Грачаница, Крагујевац, Краљево, Липљан, Ниш, Пожаревац, Сомбор, Суботица, Сремска Митровица, Ужице.
У конкуренцији реалистичког приказивања повреда, обољења и стања екипа Црвеног крста Новог Сада заузела је 9. место у конкуренцији 14 екипa, а учествовали су Бољевац, Вождовац, Зајечар, Краљево, Косовска Митровица, Ниш, Палилула, Панчево, Рума, Сомбор.

Црвени крст Новог Сада – Градску организацију на овом такмичењу представљали су: Екипа омладине: Филип Михајловић, Елена Тривунџа, Милица Жагар, Сара Црнић, Филип Михајловић и Марија Савановић, инструктор Александра Милић; Екипа подмлатка: Петар Петрушић, Владислава Добрић, Матеја Јовановић, Небојша Миличић, Софија Угљешић и Милица Петровић, инструктор Филип Михајловић;
Екипа реалистичког приказивања повреда, оболења и стања: Милица Хорњак, Урош Црнић и Новица Јефтић, инструктор Ана Пајкић; Успешну реализацију такмичења помогле су судије из наше организације: Сергеј Цицвара и Маша Мастиловић.

На Државном такмичењу екипа Црвеног крста Србије своје умеће познавања прве помоћи показало је 15 екипа Омладине и 14 екипа Подмлатка Црвеног крста, као и 14 екипа Реалистичког приказа повреда, стања и обољења, из 31 срединe из целе Србије, укључујући Косово и Метохију. Наведене екипе су оствариле пласман на Државно такмичење након победа на општинским, градским, међурегионалним и покрајинским такмичењима. Поред 255 такмичара, у организацији догађаја учествовало је још исто толико волонтера, те је сама манифестација окупила преко 600 волонтера и професионалаца Црвеног крста.

Ове године тема државног такмичења била је посвећена пружању прве помоћи на јавним манифестацијама. На такмичењу су били приказани сценарији и повреде које се најчешће дешавају на јавним манифестацијама, а идеја је била да се на овај начин истакне значај доступности прве помоћи и мотивишу млади волонтери да се усавршавају у овим вештинама, како би се у будућности ангажовали на новим задацима.