Значајне могућности за нове грчке инвестиције у Србији

Значајне могућности за нове грчке инвестиције у Србији

12/09/2023 Off By BERB

Foto: minrzs.gov.rs

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић састао се данас са члановима Управног одбора Хеленског привредног удружења Србије, кога чине представници великих грчких компанија у Србији.

Говорећи о сарадњи Србије и Грчке, министар Селаковић је истакао да две државе имају традиционално пријатељске односе, као и да остварују добру економску и привредну сарадњу. Он је указао да је све више грчких фирми присутно у Србији о чему говори и број људи који те фирме запошљавају.
Чланови УО Хеленског удружења Србије су указали да у Србији послује око 250 грчких компанија које запошљавају око 10.000 радника, са тенденцијом ширења свог пословања. Они су истакли да више од две деценије грчке компаније улажу свој капитал у Србији, што још једном потврђује блиске односе две државе на свим нивоима.
Саговорници су нагласили да постоји значајан простор за унапређење сарадње, посебно када је реч о улагањима у бањски туризам, индустрију хране, грађевину, енергетику итд. Они су навели да постоји проблем недостатка радне снаге у Србији, али да је тај проблем присутан и у већини држава чланица ЕУ.
Министар Селаковић је подсетио да је ИТ сектор у последњих 6-7 година доживео своју експанзију, и да се грађани Србије из држава широм света враћају у своју земљу, како би радили у том сектору. Он је додао да Влада Р. Србије посебну пажњу посвећује дуалном образовању, захваљујући којем око 70% младих након завршене средње стручне школе пронађе запослење. Дуално образовање, према речима министра, је омогућило страним, али и домаћим компанијама у Србији адекватну, стручну и специјализовану радну снагу, наводећи да је то „вин-вин“ ситуација за обе стране, како за привреду, тако и за државу, односно грађане.
Потврђујући још једном добре и пријатељске везе две земље, министар Селаковић је указао да је један од главних приоритета председника државе, као и целе Владе Р. Србије, да створи што бољи инвестициони амбијент, који ће, са једне стране, привући стране директне инвестије, а са друге стране позитивно утицати на тржиште рада у Србији.