Нови пројекат за подршку социјално осетљивим групама

Нови пројекат за подршку социјално осетљивим групама

12/09/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов присуствивао је данас у Крагујевцу свечаном потписивању Споразума о сарадњи у спровођењу пројакта „Социјална инклузија за достојанствен живот Рома и других осетљивих група у Србији“. Споразум су потписали представници локални самоуправа градова Крагујевца и Ниша, општина Беочин, Ковин и Велика Плана, те градских општина Звездара и Вождовац са Екуменском хуманитарном организацијом (ЕХО), уз подршку швајцарских организација ХЕКС/ЕПЕР.

Министар је нагласио да ови споразуми представљају изузетно важан допринос имплементацији Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период 2022. до 2030, као и осталих осетљивих друштвених група кроз друштвено партнерство, будући да се ради о активностима које ће реализовати локалне самоуправе.

Жигманов је истакао да овакве стратегије готово да немају смисла уколико изостају планске активности на локалном нивоу, при чему је навео пример Града Крагујевца као лидера међу локалним самоуправама у Републици Србији када је реч о политикама инклузије Рома и Ромкиња. Веома је значајно што се у овај пројекат укључује и додатних шест локалних самоуоправа, оценио је министар Жигманов.

Министар Жигманов је посебно истакао важност циљева овог пројекта, а то су мере афирмативне акције у подручју образовања, решавања озакоњења нелегалних објеката ради унапређења становања, као и превенција на појаве дискриминације према социјално осетљивим групама, те неговање равноправности у нашем друштву како би Роми и друге особе које припадају друштвено маргинализованим групама биле третиране достојанствено и без дискриминације.

Подршка која ће кроз овај пројекат бити пружена припадницма ромске заједнице и других осетљивих друштвених група, значајно ће утицати да њихови укупни услови свакодневног живота буду бољи, укљученост у образовне процесе већа, а утицаће и на њихову значајнију укупну инклузија у друштво Републике Србије.