Платформа „Чувам те“ порука државе да неће толерисати насиље над децом

Платформа „Чувам те“ порука државе да неће толерисати насиље над децом

12/09/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Кабинет председнице Владе Републике Србије, Министарство информисања и телекомуникација и Канцеларија за ИТ и еУправу у Палати Србија одржали су данас округли сто на тему представљања досадашњег рада Националне платформе за превенцију насиља које укључује децу „Чувам те“, као и планова за њено унапређење.

 

Министарка здравља Даница Грујичић отворила је округли сто у присуству представника цивилног друштва и представника Владе Републике Србије, Канцеларије за ИТ и еУправу, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства за бригу о породици и демографију, Министарства просвете, Министарства унутрашњих послова, Министарства здравља, Министарства информисања и телекомуникација, Министарства правде и Републичког јавног тужилаштва.

Округли сто је одржан како би се са представницима цивилног друштва, експертима из области рада са децом разговарали о превенцији и сузбијању насиља које укључује децу. Кроз заједничку дискусију анализирани су досадашњи напори у борби против насиља и скицирани су стратегија и правци за будући рад и унапређења у овој области.

Министарска здравља Даница Грујичић је овом приликом рекла да је „Чувам те“ пројекат који треба да помогне сваком детету које се нађе у невољи да из ње што пре и са што мање трауме изађе. „Чувам те“ – биће порука државе, али и целог друштва онима који имају зле намере према нашој деци, који желе да им науде на било који начин, да ће бити брзо откривени и заустављени ако покушају да своје претње и намере остваре, нагласила је министарка.

Она је додала да је Влада Републике Србије одлучна да пројекат „Чувам те“ у потпуности заживи јер никоме не жели ништа ни да опрашта. „Ми желимо, и све ћемо на том плану учинити, да никоме не допустимо да науди нашој деци – и зато је овај пројекат Владе Републике Србије од највеће важности за будућност наше деце“, изјавила је Грујичић.

Национална платформа за превенцију насиља које укључује децу „Чувам те“ је први државни пројекат овог типа и налази се на веб адреси www.cuvamte.gov.rs .

Ова платформа, које укључује децу, „Чувам те“ почела је са радом 7. марта 2021. године, као јединствено и поуздано место где сви грађани могу да се информишу и нађу одговоре и савете за различите ситуације у развоју, усмеравању и подршци деци.

Са унапређеном функционалношћу грађанима и деци, али и просветним радницима, омогућена је онлајн пријаву насиља путем формулара за пријаву. Умрежено је око 2.700 ентитета – све основне и средње школе, центри за социјални рад и службе социјалне заштите, полицијске станице, здравствене установе, надлежне ресорне инспекције, основна и виша јавна тужилаштва, национални центар за безбедност деце на интернету и установе социјалне заштите за смештај деце и омладине.

По први пут, на једном месту све надлежне институције за сваки предмет имају базу свих пријава насиља које укључују децу са свим информацијама и извештајима, информације о статусу поступања установа и институција, информације о спроведеним активностима и донетим мерама.

Циљ је да се грађанима омогући да на једноставан начин пријаве насиље и на транспарентан начин прате поступање надлежних институција по њиховој пријави. Захваљујући националној платформи „Чувам те“, имаће се увид у ефикасност поступања сваке установе, где се чека на поступање, а кроз време и анализе које мере су донеле позитивне резултате или нису, зависно од тога да ли се ситуације насиља са истим лицима понављају или не. Такође, платформа ће допринети томе да се повећа одговорност целог система с обзиром да ће увид у поступање сада бити транспарентан, истакла је Биљана Марић, помоћница директора Канцеларије за ИТ и еУправу.

Национална платформа за превенцију насиља које укључује децу „Чувам те“ је покренута од стране Владе Републике Србије, Канцеларије за ИТ и еУправу, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства за бригу о породици и демографију, Министарства просвете, Министарства унутрашњих послова, Министарства здравља, Министарства информисања и телекомуникација, Министарства правде и Републичког јавног тужилаштва. У поступање по пријавама насиља у складу са Протоколом о пружању међусекторских услуга путем софтверског решења “Чувам те” укључено је свих 7 наведених државних органа.