Vođenje na neviđeno 9. septembra u MSUB

Vođenje na neviđeno 9. septembra u MSUB

07/09/2023 Off By BERB

Muzej savremene umetnosti, Beograd
Ušće 10, Blok 15

Vođenje na neviđeno
Vodič na neviđeno Boris Dončić
9. septembar 2023. u 14 i 16 časova
Muzej savremene umetnosti, I nivo (prizemlje)
prijave na mejl: [email protected]

U fotofinišu „Plave izložobe“, pozivamo vas da dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti iskusite u mraku, baš onako kako slepe osobe vide fotografije, slike, crteže, kolaže, grafike, video umetnost. Sa povezima na očima, aktiviraćemo druga čula, osluškivaćemo, dodirivati, mirisati, a uz pomoć Borisa Dončića, vodiča na neviđeno, kretaćemo se kroz „Plavu izložbu“ i istraživati umetnička dela iz muzejskih zbirki. Vođenje na neviđeno se praktikuje u manjim grupama i neophodno je da se unapred prijavite na adresu [email protected]. Kretanje kroz postavku olakšavaju taktilne, tiflo trake na podu, ali je daleko važnije poverenje koje u mraku dajemo vodiču i drugim ljudima u grupi.
„Plava izložba“ je osmišljena sa ciljem da se umetničko nasleđe približi slepim i slabovidim ljudima i da se videćoj publici ponudi drugačiji doživljaj i sagledavanje likovne umetnosti. Gledanje umetničkih dela u mraku omogućili su studenti vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti. Oni su izradili prostorne, zvučne i taktilne interpretacije koje nam daju šansu da umetnost doživimo celim telom i iscrpnije istražmo potencijale umetnosti.

„Plava izložba“ je produžena i traje do 25. septembra. Do kraja izložbe biće organizovano još jedno vođenje na neviđeno, a tačni temini će biti blagovremeno objavljeni.