Брига о људима међу кључним приоритетима сваког друштва

Брига о људима међу кључним приоритетима сваког друштва

07/09/2023 Off By BERB

Фото: Дејан Урошевић

 

Помоћница министра у Министарству за бригу о породици и демографију Сандра Грујичић учестовала је на међународној конференцији „ДОСТ 2023: јединствена платформа за пружање флексибилних, иновативних и одрживих услуга“, која се одржава у Бакуу, у Азербејџану.

Брига о људима један је од најважнијих приоритета сваког друштва, истакла је Грујичић на конференцији која се одржава поводом 100 година од рођења националног лидера Хејдара Алијева и пет година од оснивања азербејџанске Агенције за одрживо и оперативно социјално обезбеђење ДОСТ.

Говорећи о надлежностима Министарства, Грујичић је нагласила да је важна мера подршке породицама, као и пронаталитетна мера, родитељски додатак, чији су износи у протеклом периоду значајно повећани, чак за неколико хиљада евра. Она је изјавила да су како ова мера, тако и остале пронаталитетне мере које примењује Република Србија, допринеле да се после скоро 40 година заустави пад броја новорођене деце.

У 2022. години број живорођених је износио 62.700, што је за 520 више него 2021. године, док је број прворођене деце је у 2022. години повећан за 660 у односу на претходну годину, нагласила је Грујичић и додала да ови подаци чине Србију првом земљом у региону која је зауставила тренд годишњег пада наталитета.

Помоћница Грујичић је указала да Србија примењује и бројне друге пронаталитетне мере, од субвенција мајкама за куповину прве некретнине, финансијску подршку локалним самоуправама за спровођење мера пронаталитетне политике и подршке породицама, мере подршке процесима вантелесне оплодње, подршке мајкама предузетницама.
Подсећајући да се у Агенди 2030 социјална заштита наводи као примарно средство заштите свих појединаца и породица од социјалних непредвиђених ситуација и ризика, Грујичић је навела да Србија има свеобухватан систем социјалне заштите становништва, који је усмерен на различите групе.

Према њеним речима, данас се говори о Циљевима одрживог развоја, посебно о ономе што је до сада реализовано у области социјалне заштите и додала да се нада да ће конференција бити успешна и допринети бољем и бржем остваривању циљева, а да ће сарадња двеју земаља значајно убрзати њихову реализацију.

Помоћница министра се захвалила министру за рад и социјалну заштиту Републике Азербејџан Сахилу Бабајеву на позиву да представници Министарства за бригу о породици и демографију учествују у раду ове конференције, наводећи да је сарадња два министарства на изузетно високом нивоу, као и да су ти односи потврђени и потписивањем Меморандума о разумевању у априлу ове године.