Председник Скупштине на конференцији „Дан Америке у Београду“

Председник Скупштине на конференцији „Дан Америке у Београду“

07/09/2023 Off By BERB

Фото: Народна скупштина

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић отворио је данас конференцију „Дан Америке у Београду“, коју организује Конгрес српско-америчког пријатељства.

Током свог обраћања, др Орлић је подсетио да билатерални односи Републике Србије и Сједињених Америчких Држава трају дуже од 140 година. „Током Првог и Другог светског рата, када се читав свет суочавао са најтежим изазовима, један бројем мали, али срцем и својом љубављу за слободу велики – српски народ, препознат је од великих и моћних Сједињених Држава као савезнички. На своју слободарску традицију ми смо данас поносни, као и на чињеницу да данас водимо слободарску, суверену и самосталну политику, сами доносимо своје одлуке и слушамо увек глас свог народа, бранећи интересе своје земље, чувамо и јачамо односе са својим пријатељима и партнерима. Управо такву државну политику у Србији предводи председник Републике Александар Вучић, и за то има убедљиву народну подршку, а ту политику следе и Народна скупштина и Влада Србије. Односе са САД хоћемо да подигнемо на још виши ниво успостављањем Стратешког дијалога. То је наша искрена жеља“, поручио је др Орлић.

Председник НС РС је истакао важност јачања свестране сарадње са САД и указао на то да политичке односе данас развијамо успешније него деценијама уназад. Исто важи, како је нагласио, за сарадњу на плану економије, инвестиција, инфраструктуре. „Са своје стране, допринос заједничком раду и јачању пријатељства две земље и два народа увек ће дати и наша Народна скупштина, као и њена Посланичка група пријатељства са САД, која је у актуелном сазиву међу најбројнијима“, поручио је председник Орлић и изразио задовољство због активности Српског кокуса у САД, на чему је посебно одао признање амбасадору Р. Србије у САД Марку Ђурићу.

Искористио је прилику да захвали САД јер подржавају иницијативу „Отворени Балкан“, пројекат који је потекао из наше земље, са циљем јачања сарадње и политичког поверења у региону, уједно и снажења веза међу људима. Захвалио је за подршку коју САД пружају Србији на њеном европском путу, и што је Србија препозната као кључни партнер САД, фактор стабилности и развоја у овом делу Европе. „За нас је значајно што чујемо отворена признања за државну политику коју водимо, да захваљујући напорима, одговорности и лидерству председника Србије, ми данас чувамо мир и стабилност за све, и обезбеђујемо да наша Србија остане мотор развоја читавог региона“, закључио је председник НС РС.