МУП Србије предводио међународну акцију заплене 2,7 тона кокаина

МУП Србије предводио међународну акцију заплене 2,7 тона кокаина

01/09/2023 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

У међународној акцији коју су предводили припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије, у сарадњи са Јавним тужилаштвом за организовани криминал и БИА, а у координацији са Европолом и више европских полиција, на једрилици у Атлантском океану заплењено je 2,7 тонa кокаина, док је у Србији са још тројицом осумњичених ухапшен организатор ове организоване криминалне групе С.К. (1953).

Поред С.К., у Србији су ухапшени и чланови ове организоване криминалне групе Н.С. (1988), Н.С. (1980) и Б.К. (1983).

Истрагу о овој организованој криминалној групи, криминалистичка полиција Полицијске управе за град Београд покренула је јануара 2022. године због сумње да се бави кријумчарењем кокаина на велико из Јужне Америке у ЕУ, а активности против ове мреже проширене су на друге светске полиције и координираном истрагом коју води Европол, у оквиру оперативне радне групе „Балкански картел“.

У операцији коју је, уз координацију Европола, предводила Србија учествовали су надлежни органи Шпаније, Бразила, Хрватске, Француске, Пољске, Португалије и Словеније.

На основу заједничког оперативног рада 24. августа ове године ухапшено је шест особа, од којих четири на територији Србије, извршен претрес 15 станова, заплењено 2,7 тоне кокаина, два возила високе класе, скупоцени сатови и преко 550.000 евра. Такође, у склопу финансијске истраге, блокиран је велики број банковних рачуна и некретнина.

Сумња се да је ова организована криминална група транспортовала кокаин из Јужне Америке, да је обезбеђивала једрилице и да се слање пошиљки обављало уз коришћење шифроване платформе за комуникацију.

Министарство унутрашњих послова Републике Србије је у овој акцији још једном показало да је поуздан и водећи партнер у сузбијању међународне трговине наркотицима и у борби против организованог криминала.