Стварање што бољих услова за образовање у специјалним школама

Стварање што бољих услова за образовање у специјалним школама

01/09/2023 Off By BERB

Foto: minrzs.gov.rs

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић честитао је данас ђацима специјалне Основне школе „Драган Ковачевић“ у Београду и њиховим родитељима полазак у школу.

Селаковић им је поручио да данас добијају једну проширену породицу, која ће бити њихов извор и утoчиште. Када било ко од нас, има неки проблем, увек га је лакше решавати када сте у кругу породице, а овде се неће решавати само проблеми, овде ћете ви учити како да решавате проблеме, рекао је министар.
Он је навео да ће се држава, град и општина максимално трудити да створе најбоље могуће услове, да школски дани буду што безбрижнији, безбедни и успешни. Такође, министар је поздравио и честитао почетак нове школске године и свим запосленима, истичући да они раде један изузетно важан и одговоран посао.

Селаковић је указао да у Србији постоји 48 специјалних школа, од којих је 16 у Београду, и да је кроз школовање и рад упознао људе, који су завршили неку од ових школа, а који су били међу најбољим студентима на факултету и изузетни у послу којим се баве. Радећи у овом Министарству, један од задатака који имам јесте да стварамо боље услове, да свако ко заврши овакве школе добије посао или започне свој посао, рекао је Селаковић и додао да се помоћница министра у Сектору за особе са инвалидитетом Биљана Барошевић сваког дана свим срцем бори за то.

Министар је поручио родитељима, да ће се све стране: школа, запослени у школи, локална самоуправа и Влада, заједно са родитељима, трудити да ђацима створе услове за пут у миран, безбедан и успешан живот у коме ће они једнога дана стварати своје породице.

Директорка школе Силвана Павловић рекла је да образовање деце са сметњама у развоју и инвалидитетом тражи озбиљну међусекторску повезаност и да захваљујући тимском раду, ова школа успешно ради и постиже резултате на којима, како је рекла, завиде и друге образовне институције. Она је нагласила да је од оснивања школе 40 одсто ученика завршило факултете, a да су многи од њих одбранили докторате.

Председник општине Стари град Радослав Марјановић рекао је да је општина и ове године нашла начин да посебну пажњу посвети дану када прваци крећу у школу и обезбедила ранчеве са свим што ће им бити потребно у првим данима школовања. Он је истакао да је брига о деци и школама један од приоритета градске општине Стари град.