Расписан конкурс за бесповратна новчана средства за предузетнике, микро и мала предузећа

Расписан конкурс за бесповратна новчана средства за предузетнике, микро и мала предузећа

24/08/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали, који по овлашћењу председнице Владе обавља дужност министра привреде, и шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре, обишли су данас предузеће „Еко-сан“ поводом расписивања јавног позива за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма подршке предузетницима, микро и малим предузећима за набавку опреме у 2023. години.

Пројекат „Србија и ЕУ – Опрема за привреду“ заједно спроводе Министарство привреде и Развојна агенција Србије, уз подршку Европске Уније. У оквиру програма, Министарство привреде је данас расписало конкурс за доделу бесповратних средстава микро и малим предузећима, предузетницима и задругама у укупном износу од око 1,4 милијарде динара. Предузећа могу да конкуришу за помоћ у износу до 25 одсто нето вредности опреме, максимално до 5.000.000 динара.

Средства се могу користити за набавку нове производне опреме или машина, транспортно-манипулативних средстава укључених у процес производње и унутрашњег транспорта, нових делова и специјализованих алата за машине, машина и опреме за унапређење енергетске ефикасности и еколошких аспеката производње, као и грађевинске механизације за потребе обављања грађевинских радова.

Предузеће „Еко-сан“ је, према речима Малог, корисник ових средстава од прошлогодишњег конкурса, а новац су искористили за набавку соларних колектора и панела који доносе вишеструку уштеду електричне енерегије.

Он је изразио захвалност на помоћи Европске уније у оваквим пројектима који, како је рекао, доприносе побољшању пословања, повећању ефикасности и профитабилности што оставља више новца за улагања у даљи развој и повећање плата.

Министар је позвао микро и мала предузећа, као и предузетнике, да искористе овај јавни позив у коме до 25 одсто инвестиција чине бесповратна средства, 70 одсто чини кредит или лизинг, док су пет одсто сопстевна средства.

Мали је нагласио да су изузетно повољни услови, банке које су у систему узимају само залог на опрему која се набавља, а опрема је ослобођена плаћања ПДВ-а и царине да би била повољнија за набавку.

Он је истакао да је ово само један од конкурса пласираних ове године, те подсетио да је Министарство привреде већ изашло са конкурсом за подршку за развојне пројекте, за проширење производње, за старт ап предузећа и за младе, те најавио и конкурс за женско предузетништво који ће бити расписан у понедељак 28. августа.

„Укупно, то је 3,2 милијарде динара бесповратних средстава које обезбеђујемо како бисмо подстакли и оснажили наша микро и мала предузећа“, рекао је Мали.

Министар је поручио да Србија ове године бележи раст БДП-а, да су јавне финансије потпуно под контролом, да је удео јавног дуга у БДП-у на данашњи дан само 50,8 одсто, те да је у јуну Србија имала 2.367.000 запослених што је, како је рекао, пола милиона људи више него пре само 10 година упркос корони, фискалној консолидацији, енергетској кризи, конфликту у Украјини и свим осталим недаћама.

Мали је истакао да је наша земља и даље лидер у запошљавању у региону, и зато је овај конкурс важан. „Позивам микро, мала предузећа, предузетнике да се јављају на конкурсе, да искористе погодности, да раде на проширењу производње, на иновативности“, закључио је министар.

Емануеле Жиофре рекао је да је фирма „Еко-сан“ прави пример како могу да се на добар начин искористе прилике како би једно предузеће јачало и постало конкурентније на тржишту.

Жиофре је указао да је фирма „Еко-сан“ користила средства ЕУ, ИПА фондове, фондове за иновациону делатност, програме за опрему, субвенције и помоћ од државе. Додао је да су они прави пример како када се искористе све те могућности мала предузећа могу да расту и развијају се.

Он је истакао да ЕУ сматра да су мала и средња предузећа кичма српске економије и зато смо, како је рекао, до сада већ уложили 250 милиона евра у различите врсте помоћи овом сектору.

„Наставићемо да се бавимо тиме, бићемо још амбициознији како бисмо помогли да се српска привреда приближи европској и да се интегрише у јединствено европско тржиште“, поручио је Жиофре.
Власник и директор предузећа “Еко-сан” Зоран Дунђерски рекао је да је велики део успеха ове фирме на нашем и страном тржишту проистекао из тога што су у последњих неколико година имали помоћ државе и Европске уније, чиме су, како је истакао, успели да повећају производњу и побољшају квалитете својих производа.

Од 2015. године, од када се спроводи програм подршке малим предузећима, до сада, помоћ је добило 4.121 мало предузеће и предузетника укупне вредности 9,3 милијарди динара. Укупна вредност инвестиција ових одобрених захтева износи 44,8 милијарди динара.

Јавни позив је отворен док се расположива средства не утроше, а најкасније до 31.12.2023. године.