Почело пријављивање за једнократну помоћ државе за свако дете до 16 година

Почело пријављивање за једнократну помоћ државе за свако дете до 16 година

20/08/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је да је од поноћи почела пријава мајки за једнократну помоћ од 10.000 динара за свако дете до 16 година старости и да је до осам часова било 10.674 пријава за 19.177 деце.

Мали је у изјави за агенцију Танјуг објаснио да се ова новчана помоћ државе односи на сву децу рођену након 21. новембра 2006. године, додавши да пријава траје до 20. септембра и да се обавља електронски на адреси idp.trezor.gov.rs.

Потпредседник Владе је навео да ће свим пријављенима новац бити уплаћен на рачуне у периоду од 25. септембра до 1. октобра, напоменувши да се очекује да ће приближно 1.190.000 деце бити пријављено и да је за ове намене у буџету издвојено око 12 милијарди динара.

Он је указао на то да је процес пријављивања за ову једнократну помоћ врло једноставан и траје минут или два, јер подносиоци пријаве односно мајке треба само да унесу број личне карте и свој матични број, као и назив банке у којој желе да им буде уплаћен новац.

Помажемо мајкама, хранитељима, родитељима, јер почиње и нова школска година. Држава овим показује снагу својих јавних финансија и да води бригу о онима којима је она најпотребнија, а у овом тренутку сматрамо да су то наши најмлађи, рекао је Мали.

Потпредседник Владе је подсетио на то да држава од 2020. године даје једнократну помоћ привреди и појединцима, прецизирајући да су млади од 16 до 29 година прошле године добили два пута по 100 евра и додатних 5.000 динара.

Право на уплату новчане помоћи од 10.000 динара има мајка детета, а изузетно отац, старатељ или хранитељ под условима прописаним одговарајућим законским решењем, које је ступило на снагу 1. августа.

Приликом пријављивања деце, самохрани очеви, осим поменутих података које достављају мајке, морају да поднесу и дигитализовану копију правоснажне судске одлуке на основу које се види да сами обављају родитељско право.

Хранитељи детета за које се исплаћује новчана помоћ, као и примаоци новчане социјалне помоћи, изузети су од пријављивања и њима ће новчана помоћ бити уплаћена аутоматски, без подношења пријаве.