Otvorena vrata i zatvaranje izložbe Darka Dragičevića 21. avgusta

Otvorena vrata i zatvaranje izložbe Darka Dragičevića 21. avgusta

20/08/2023 Off By BERB

Salon Muzeja savremene umetnosti, Beograd
Pariska 14

Pozivamo vas da u ponedeljak 21. avgusta 2023. od 16 do 19 časova u Salonu MSU prisustvujete otvorenim vratima i zatvaranju izložbe Exhaustion and Exuberance or I Can, I Can’t: Four Figure Studies / Iscrpljenost i ushićenost ili Mogu, ne mogu: studija četiri figure Darka Dragičevića, i u razgovoru sa kustosom izložbe Miroslavom Karićem saznate nešto više o temi i koncepciji izložbe.

U svom istraživačkom projektu Exhaustion and Exuberance or I Can, I Can’t: Four Figure Studies / Iscrpljenost i ushićenost ili mogu, ne mogu: studija četiri figure, Darko Dragičević rekonstruiše urušene položaje tela iz četiri postojeća umetnička dela: L’Empereur 06 Tomasa Rufa (Thomas Ruff), Failing to Levitate in the Studio Brusa Naumana (Bruce Nauman), Broken Fall (geometric), Westkapelle, Holland Basa Jana Adera (Bas Jan Ader) i Le Penseur Ogista Rodena (Auguste Rodin). Reč je o nizu site-specific intervencija u kojima se kroz apropriacije i govor umetnik bavi otelotvorenjem ovih figura i politika govora kao performativnih načina otpora u urbanom prostoru Berlina i Beograda.

Studija figure 3
Polazna tačka istraživanja za Figure Study 3 / Studija figure 3 je apropriacija fotografije / performansa američkog umetnika Brusa Naumana (Bruce Nauman) pod nazivom Neuspeh levitacije u studiju / Failing to Levitate in the Studio.
U ovom radu iz 1966. godine, Nauman se bavi pitanjima tela i njegovog odnosa prema umetnosti, kao i međuigri između prostora studija i umetničke prakse. Dragičević u svojoj intervenciji u javnom prostoru Berlina izmešta ovu figuru iz
studijskog u javni prostor i na taj način dalje preispituje odnos između tela kao arhive i njegove funkcije u javnom prostoru. Intervencije Studija figure 3 izvedene su dva puta, na dve različite gradske lokacije, koje su izložene rapidnim promenama tehno – (iz)gradnje. Druga iz serije, koja je predstavljena na izložbi u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu izvedena je 27.- og septembra 2021. godine u berlinskom naselju Prenzlauer Berg.

Darko Dragičević (1979, Beograd) je vizuelni / performans umetnik, filmski stvaralac i predavač koji od 2003. godine predstavlja svoj rad na međunarodnoj sceni. Proširujući pojam umetničke prakse, kreće se između oblasti vizuelnih umetnosti, performansa, koreografije i filma. Uključen je u interdisciplinarne projekte i međumedijske saradnje. Izlagao je svoje radove na različitim samostalnim i grupnim izložbama, festivalima i kustoskim programima. Studirao je filmsku i televizijsku produkciju na Njujorškoj filmskoj akademiji u Njujorku i vizuelne umetnosti na Međunarodnom koledžu za umetnost i nauku u Milanu, gde je diplomirao vizuelnu komunikaciju i magistrirao vizuelne umetnosti. Živi i radi u Berlinu.