Честитка Мађарима у Србији поводом националног празника

Честитка Мађарима у Србији поводом националног празника

20/08/2023 Off By BERB

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог честита свим припадницима мађарске националне мањине у Републици Србији Дан Светог Стефана, њихов национални празник.

Власти у Србији, АП Војводини и јединицама локалне самоуправе и даље ће посвећено радити на обезбеђивању свих потребних предуслова, од примене закона, преко материјално-финансијских средстава до мањинских сензитивних политика, како би Мађари у Републици Србији успешно наставили да развијају своје националне институције и перспективу припадника своје заједнице.

Мађарска национална мањина најбројнија је у Србији. Према последњем попису становништва из 2022. године, Мађара у Србији има 184.442, што је, за око 70.000 припадника мање него на попису пре десет година што је тренд, нажалост, присутан и код већинског народа као и већине припадника других мањинских заједница.

Велику улогу у очувању националне самобитности има Национални савет мађарске националне мањине у Србији, а политичку артикулацију интереса припадника ове заједнице спроводи најјача политичка странка, Савез војвођанских Мађара.

Чувајући свој националну самобитност у срцу Европе дуже од 11 векова, Мађари у Србији су данас национална заједница која има веома развијену мањинску националну инфраструктуру и спадају у заједнице која је највише интегрисана у друштво, од спорта, преко културе и науке, до политике.

Свети Сетфан први је краљ Мађарске и као такав заузима изузетно место и значај у историји Мађара. Владао је од 1001. до 1038. године, круну је добио од папе, а о његовом животу, угледу и значају говори и чињеница да је проглашен за свеца и у католичкој и у православној цркви.