Обележена 109-годишњица Церске битке

Обележена 109-годишњица Церске битке

19/08/2023 Off By BERB

Foto: minrzs.gov.rs

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић поручио је на обележавању 109. годишњице од Церске битке да се данас одаје пошта свим нашим великим прецима, а да смо сви доказ њихове победе, победе живота над смрћу, као и Србија која је доказ оправданости њихове борбе, која и данас суверено, слободно и самостално одлучује како да се њоме влада и којим путем иде.

Одајемо пошту и краљу Петру Првом Ослободиоцу и краљу Александру Првом Ујединитељу и војводама Степи Степановићу и Радомиру Путнику и потоњим војводама Живојикну Мишићу и Петру Бојовићу, али оно што никада не смемо да заборавимо, што је наша света дужност, што куца у свакоме од нас јесте да је ову битку и овај рат добио српски сељак, обичан човек, домаћин, онај кога је Пашић назвао ,,гуњац и опанак“, истакао је Селаковић у Текеришу код Лознице.
Министар се осврнуо на значај српског сељака и подсетио да је обичан човек, гуњац и опанак, ослободио земљу од турског ропства и допринео да по њој никну правда, слобода и једнакост.
Селаковић је нагласио да је највећи и најмудрији управник једног народа сам народ и додао да у историји нема ниједног примера да је народ радио противу себе, противу н свога опстанка. Према његовим речима, народ је свој најбољи чувар, најбољи свој управник, подвукавши да су гуњац и опанак победили у Церу, на Колубари, Мачковом камену, Кајмакчалану и пробили Солунски фронт.
Он је рекао да је дужност свакога од нас да се сећа Церске победе, истичући да је на Церу српски народ показао како се брани отаџбина и воли слобода.
Захваљујући прегалаштву честитих и часних добрих људи Мачванског округа, свих локалних самоуправа и подршци коју је том пројекту пружио и пружа председник Републике Србије Александар Вучић ова генерација има задатак да на врху Цера подигне меморијални комплекс у част церских и ивањичких јунака, поручио је Селаковић.
Поред министра Селаковића, венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Лознице, Града Шапца, околних градова и општина, амбасада, као и представници бројних удружења и грађана oпредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.