Ефикасан и транспарентан процес спровођења аукција за ветроелектране

Ефикасан и транспарентан процес спровођења аукција за ветроелектране

19/08/2023 Off By BERB

Србија ће током 15-годишњег важења уговора победника аукције за ветроелектране приходовати између 240 и 600 милиона евра само на основу разлике између остварене и тржишне цене електричне енергије.

 

Просечна цена остварена на аукцији за ветар износи око 68 евра по мегават-часу, док је тренутна тржишна цена електричне енергије око 110 евра по мегават-часу. С обзиром да победници на аукцији плаћају држави разлику између тржишне и понуђене цене, према свим кредибилним дугорочним пројекцијама цена електричне енергије, Србија ће само по том основу приходовати између 240 и чак 600 милиона евра у наредних 15 година. Према тренутним пројекцијама, 2026. године то ће износити око 60 милиона евра.

Победници на аукцији обавезују се да уложе више од милијарду евра у различите делове Србије у наредне две до три године, што је изузетно важно за грађевинску индустрију и развој општина у којима ће се пројекти реализовати, односно за целокупну српску економију.

Аукције Министарства рударства и енеретике су највеће аукције спроведене у овом региону икада. Рађене су по моделу који је примењен у Немачкој и Великој Британији, где је највише зелених капацитета изграђено у последњих 10 година. Земље у региону такође покушавају да спроведу у дело оно што је Србија учинила, попут Хрватске, али им реализација до сада није успела.

Победници на аукцијама су компаније из Израела, Кине, САД, УАЕ, Финске, од којих неке котиране на светским берзама, али и Србије. Процес је био ефикасан уз техничку подршку ЕБРД-а, транспарентан и дигитализован тако да је било немогуће на било који начин утицати на избор победника, јер софтвер сам рангира најбоље понуде, односно најповољније понуђаче.

Признати светски и европски стручни часописи су похвалили Републику Србију за успешно спроведене прве аукције, којима ће зелени капацитети наше земље бити практично дуплирани.

Ово су прве аукције у оквиру Трогодишњег плана система подстицаја, који је усвојила Влада Републике Србије, а који предвиђа доделу тржишних премија за 1.300 мегавати за произвођаче из обновљивих извора енергије у наредне три године.