Јачање сарадње са Републиком Српском у областима ИКТ и науке

Јачање сарадње са Републиком Српском у областима ИКТ и науке

04/08/2023 Off By BERB

Фото: Марина Јанчевић

 

У оквиру посете Владе Републике Србије Републици Српској министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић и министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић састали су се данас са министром за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, Жељком Будимиром у Бањалуци.

Министар Јовановић рекао је да поред тога што Србија са Републиком Српском негује не само одличне пријатељске и билатералне, већ и братске односе, важно је да се јача и унапређује сарадња и у области информационо–комуникационих технологија. Према његовим речима, спреман је да стечено искуство и знање у области дигитализације и развоја услуга и инфраструктуре електронске управе подели са колегама из Републике Српске у циљу побољшања живота свих наших грађана и даљег раста привреде.

Беговић сматра да је сарадња са Републиком Српском у области науке, технолошког развоја и иновација од изузетног значаја за Министарство на чијем је челу. Она је додала да је поносна што настављају заједничке активности у оквиру пројекта ‘Такмичење за најбољу технолошку иновацију – ТНТИ“, што ће додатно унапредити иновативну снагу истраживача.

Такође, планирамо интензивирање сарадње у оквиру мреже научно-технолошких паркова, чиме ћемо створити плодно тло за развој нових технологија и пренос сарадње, истакла је министарка Беговић. Она је додала да овај вид сарадње омогућава да заједно раде на решавању изазова са којима се суочава савремено друштво и допринесу бољој будућности за грађане који живе у Србији и Српској.

Жељко Будимир рекао је да верује да ће институционалне сарадње како оне раније успостављене тако и оне предстојеће бити на корист унапређења заједничког научно-технолошког и иновацијског простора, као и на корист свим грађанима две земље.

Он је изјавио да су истакли низ важних тема у оквиру сарадње научноистраживачког рада, размене искустава у реализацији значајних пројеката попут Научно-технолошког парка у Бањој Луци, што ће бити крупан корак не само на пољу научнотехнолошког развоја већ и на пољу останка младих научника и стручњака у нашој земљи.

Према његовим речима, интензивираће сарадњу у оквиру научне публицистике, али и наставити традицију одржавања “Такмичења за најбољу технолошку иновацију“, најдугорочнију заједничку активност између Српске и Србије и додао да се настављају активности везане и за рад „Андрићевог института“.