Ђедовић упутила честитку поводом Дана рудара

Ђедовић упутила честитку поводом Дана рудара

06/08/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић упутила је данас честитку свим рударима у Србији поводом Дана рудара који се обележава 6. августа, истичући им захвалност на марљивом раду и преданости професији без које се не може замислити напредак и развој друштва.

 

„Свим рударима, запосленима у рударској индустрији и њиховим сарадницима упућујем искрене честитке поводом обележавања Дана рудара. Изражавам дубоко поштовање и захвалност што одговорним радом на једном од најризичнијих радних места на свету свакодневно доприносите енергетској стабилности наше земље и њеном убрзаном економском напретку. Држава ће радити још више на побољшању услова рада и безбедности како бисмо наставили да постижемо добре резултате и очували струку која у Србији има вековну традицију. Ваша издржљивост и напор који улажете омогућују нам да осигурамо ресурсе који су кључни за наше друштво и привредни развој. Желим вам сигуран рад, пуно здравља и успеха, уз традиционални рударски поздрав – Срећно!“, наводи се у писму министарке Ђедовић које је упућено рударским предузећима у Србији.

Ђедовић је додала да је рударство важан чинилац економског развоја Србије.

„Број запослених у сектору рударства у сталном је порасту и тренутно је више од 30.000 радника директно ангажовано у рударској производњи. Стални тренд раста производње, пре свега у делу металичних сировина, утицао је на раст учешћа рударског сектора у БДП-у, који је на крају 2022. године достигао ниво од 2,4 одсто. У последњих десет година у рударски сектор је инвестирано преко 4,3 милијарде евра углавном страних инвестиција. Укупна производња руде свих минералних сировина прошле године је била више од 100 милиона тона, од чега се највећи део се односи на експлоатацију угља. Пораст производње, запослености и учешћа у БДП-у додатно указује на тренд пораста економских кретања у сектору рударства, који се огледа у расту пословних прихода и индиректним утицајем на буџет Србије кроз порезе и накнаде за коришћење јавних добара“, рекла је она.