Србија земља са стабилном и одговорном економском политиком

Србија земља са стабилном и одговорном економском политиком

28/07/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је Србија земља са стабилним јавним финансијама и озбиљном и одговорном економском политиком, у чијем је фокусу појединац и подизање његовог животног стандарда.

 

Мали је истакао да је Србија не само сачувала макроекономску стабилност и јавне финансије, где је показала одлучност и озбиљност, него је у доба највеће кризе показала да умем да побеђује и додао да је та победа највидљивија у економији.

Kако је навео на телевизији Информер, ништа се неће мењати у политици која остварује резултате, јер смо у годинама кризе показали снагу и оправданост политике која се води. Финансијске институције попут Светске банке, ЕБРД-а, ММФ-а, потврдиле су да је Србија остварила невероватан успех свих ових година, а јачање имиџа у свету само је додатна потврда свега тога, рекао је он.

Мали је навео да се води рачуна о сваком динару, а и да други који посматрају нашу економију виде да ћемо сваки динар да уложимо у инвестиције и инфраструктуру, плате и пензије, и да ћемо сваки динар усмерити на наш раст.

Министар је приликом гостовања говорио о новим улагањима, изградњи објеката у оквиру изложбе Expo 2027, метроу, шта је од великих инфраструктурних објеката у току и у плану, о улагањима у школство и здравство. Мали је, као изузетан резултат, подвукао задржавање нивоа јавног дуга на ниском нивоу, истичући да смо са враћањем дуга по основу емитованих обвезница у прошли петак, у вредности 95 милијарди динара, спустили јавни дуг на свега 50,5 одсто удела у БДП-у, што је далеко ниже од нивоа Мастрихта и нивоа дуга многих других развијенијих земаља. Такође, и резултати у републичком буџету су добри, јер расту приходи од ПДВ-а, пореза на добит, пореза на доходак….

Мали је оценио да никада нисмо боље стајали и навео да је апсолутни дуг Немачке око 2.400 милијарди евра, Француске 2.900 милијарди евра, док је Србије 34 милијарди евра. Министар је објаснио да се никада не посматра апсолутни износ, већ мора да се види на које окружење се цифра односи, број становника, снагу економије.

Министар се осврнуо и на резултате у буџету, за које каже да су веома добри. Према његовим речима, планирани резултат буџета у првих шест месеци је био минус од 95 милијарди динара, а остварен је плус од 15 милијарди динара. Укупно 110 милијарди динара је бољи резултат од очекиваног, рекао је Мали и додао да наме је већи ПДВ, порез на добит предузећа, порез на доходак, те да се раст нашег БДП наставља док су многе европске земље већ у рецесији.

Најважније је, истакао је, што државне инвестиције нису стале, а недавно су усвојени и прописи у Скупштини, који се односе на изградњу Моравског коридора, саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница, магистрале од Пожаревца ка Голупцу, затим нових објеката у оквиру технолошких паркова, улагање у здравство… За пар месеци креће и реконструкција пруге од Београда до Ниша и за ту инвестицију је у потпуности обезбеђено финансирање.

Мали је навео да је српска економија показала своју величину у периоду короне и после ње када је једнократним давањима из буџета помогла онима којима је та помоћ била најпотребнија. Посебно се осврнуо на издвајања за младе, истичући да је циљ њихов бољи живот и будућност коју ће остварити у Србији. Навео је и да је младима само прошле године из буџета исплаћено два пута по сто евра и једном 5.000 динара једнократне помоћи, док ће ове године, за свако дете до 16 година бити исплаћено по 10.000 динара једнократне новчане подршке.

Министар је нагласио и да се за лечење деце од ретких болести данас издваја десетоструко више него пре десетак година. Изнео је податак да су издвајања за те намене данас сто милиона евра, а само пре десет година износила су свега милион евра. Осврћући се на раст плата и пензија, министар је апострофирао да је циљ да се та примања одрже у реалним износима, у условима инфлације и додао да се у томе до сада успева. Подсетио је да ће од 1. октобра уследити ванредно повећање пензија од 5,5 процената, а да ће од 1. јануара оне расти најмање 14,5 одсто.

Истакао је и да нису тачне тврдње да је реална зарада обезвређена, јер када се посматра просечна плата за мај ове године, и када се упореди са платом у мају из претходне године, плата је већа и сачуван је реални доходак.

Kао веома важну инвестиције апострофирао је метро и додао да се већ ради на Макишком пољу, а да су очекивања да ће до краја године или почетком наредне кренути да се буше прве четири станице – станица на Савском тргу, у Пожешкој улици, Сајму и још једна улица близу Макишког поља… Нагласио је да све иде по плану, и да ће се паралелно са првом, градити и друга траса метроа. Мали очекује да ће Београд до 2028. године имати прву линију метроа.

Говорећи о организацији специјализоване Експо изложбе, министар је рекао да смо успели да победимо у конкуренцији са Америком, Тајландом, Аргентином и Шпанијом, те да ће Србија 2027. године бити центар света. Он је додао да се очекују представници више од 100 земаља, три милиона посетилаца и директан ефекат од преко милијарду евра.