Oбележен Светски дан борбе против трговине људима

Oбележен Светски дан борбе против трговине људима

28/07/2023 Off By BERB

Фото: Црвени крст Србије

 

Поводом обележавања Светског дана борбе против трговине људима, Црвени крст Србије и Центар за заштиту жртава трговине људима организовали су данас стручни скуп посвећен овом важном друштвеном проблему.

 

Учесницима скупа су се обратили шефица кабинета заштитника грађана Мирјана Николић, која је представила нову улогу своје институције – известиоца у области борбе против трговине људима. Затим, Јелена Анђелић, координаторка програма за борбу против трговине људима Црвеног крста Србије и Александра Љубојевић, директорка Центра за заштиту жртава трговине људима. Оне су представиле своје најновије активности у области заштите жртава, а представљен је и најнови полугодишњи статистички извештај. Такође, реч је на скупу узео и Мирослав Јовановић, руководилац Службе за координацију заштите жртава трговине људима.

Након презентација, учесници су имали прилике да дискутују, дају своје коментаре и предлоге за унапређење система заштите жртава трговине људима у Републици Србији.

Методом вршњачке едукације, волонтери Црвеног крста Србије, током прве половине ове године, превентивне поруке о потреби заштите и мерама опреза од трговине људима пренели су путем 645 информативних радионица до више од 20.000 особа, посебно деце и младих припадника рањивих социјално угрожених и маргинализованих група међу домаћим становништвом и мигрантима.

Информативне радионице реализоване су са циљем информисања деце и младих о мерама опреза и превенцији опасности од трговине људима.
Развијена и призната методологија Црвеног крста Србије обезбеђује да се поруке о заштити пренесу вршњачком едукацијом најмлађима, младима у односу на изазове које им узраст доноси, као и одраслима у ситуацији потребе. У циљу сензибилисања будућих професионалаца за потребе потенцијалних и стварних жртава трговине људима континуирано су спровођене радионице са студентима релевантних факултета, а нарочито са студентима смера за социјални рад Факултета политичких наука, Медицинског факултета и Правног факултета.