Орлић у Техерану на састанцима са министрима у Влади Иранa

Орлић у Техерану на састанцима са министрима у Влади Иранa

24/07/2023 Off By BERB

Фото: Народна скупштина

У оквиру званичне посете Техерану, председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са министром спољних послова Исламске Републике Иран Хосеином Амиром Абдолахијаном.

Председник НС РС је овом приликом изразио задовољство због поновног сусрета са министром Абдолахијаном, као и захвалност на чврстој и принципијелној позицији ИР Иран о непризнавању тзв. „Косова“.

Шеф иранске дипломатије је поздравио блиске везе две земље, поручујући да ИР Иран Србију сматра најзначајнијим партнером на Балкану, са којим границе за сарадњу не постоје. Нагласио је и да Иран задржава доследан став по питању поштовања територијалног интегритета и суверенитета наше земље, поздравивши чврсту, слободну и суверену државну политику председника Србије Александра Вучића. „Србија и њен народ су срећни што имају лидера као што је ваш“, рекао је Абдолахиан.

Др Орлић је министра упознао са изузетно тешком ситуацијом на КиМ, свакодневном терору над Србима и покушајима Приштине да изазове рат. „Ми се на све начине трудимо да сачувамо мир и стабилност, тражимо да се за српски народ на КиМ осигура безбедност, као и да Приштина, коначно, испуни своје обавезе, пре свега формира ЗСО – онако како је потписано и договорено“, рекао је председник НС РС. Током званичне посете Техерану, председник НС РС је имао одвојене сусрете и са министром индустрије, рударства и трговине ИР Иран Абасом Алибадијем, као и са министром пољопривреде ИР Иран Мухамедом Алијем Никбахтом, са којима је разговарао о могућностима за даљи развој сарадње у областима из надлежности поменутих министарстава.

Др Орлић је током састанака потврдио спремност НС РС да, ратификацијом потписаних споразума између две владе и активностима на свим нивоима, допринесе јачању економије, унапређењу трговинске размене, али пре свега снажењу пријатељства између Србије и Ирана. Исказано је задовољство због опредељења да се сарадња две земље додатно конкретизује кроз рад Мешовите комисије за трговину, чије се наредно заседање очекује у октобру ове године. „Настојаћемо да заједно доприносимо постизању успеха и што бољих резултата у будућности, у свим сферама које су од интереса за наше две земље и наша два народа“, била је централна порука са сусрета председника Народне скупштине и иранских министара.Током посете Техерану, Председник Народне скупштине је обишао Народни музеј ИР Иран, као и Народну библиотеку, у којој је недавно отворен „Српски кутак“. Овом приликом др Орлић је, већ постојећем фонду књига, поклонио реплику Сретењског устава, Устав Републике Србије, монографију Народне скупштине Републике Србије, као и друге наслове који ће иранским читаоцима приближити историју, уметност и културу српског народа.

У делегацији НС РС, коју је током званичне посете ИР Иран предводио др Орлић, била је и председница Посланичке групе пријатељства са ИР Иран Јасмина Каранац, као и амбасадор Р. Србије у Техерану Њ. Е. Драган Тодоровић.