Милићевић отворио у месту Прибој у Републици Српској манифестацију „Дани дијаспоре“

Милићевић отворио у месту Прибој у Републици Српској манифестацију „Дани дијаспоре“

23/07/2023 Off By BERB

Фото: Раде Беговић

 

Министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић отворио је данас у месту Прибој у Републици Српској традиционалну манифестацију „Дани дијаспоре“ која се одржава од 23. до 30 јула.

Милићевић је нагласио да је му је посебна част што се данас налази подно Мајевице, у Прибоју, у Лопарама, на прославили „Дана дијаспоре“ – манифестације која нас подсећа на снагу веза које нас спајају без обзира где живели, као и на важност сарадње између Србије и Републике Српске
Како је министар Милићевић навео, кроз историју, српски народ је мигрирао широм света, проносећи своју културу, традицију и српски дух на најудаљеније континенте.

Он је навео да су многи напустили своје домове у потрази за бољим животом, али не заборављајући никада своје корене и посебно истакао улогу Српске православне цркве која обједињује и окупља нашу дијаспору широм света.

Министар Милићевић је објаснио да ова манифестација пружа прилику да учврстимо сарадњу између Србије и Републике Српске.
Према његовим речима, сарадња је кључна за очување и јачање српског идентитета, заштите културног наслеђа и промоцију наших вредности широм света.

Милићевић је навео да заједно можемо остварити многе циљеве и превазићи изазове са којима се сусрећемо и поручио да је река Дрина „кичма која нас спаја, а не граница која нас раздваја“.
Организатор манифестације „Дани дијаспоре“ је Удружење Мајевичана у Швајцарској у сарадњи са општином Лопаре. Манифестација траје осам дана, а укључује културно-уметничка дешавања, спортска надметања, књижевне вечери али и пословни форум матице и дијаспоре. Поред министра Милићевића на отварању су говорили и начелник Општине Лопаре Радо Савић, као и представници удружења дијаспоре Стојан Стевановић и Владо Антић који су и организатори овог скупа.