Наставак успешне сарадње Србије и УНДП

Наставак успешне сарадње Србије и УНДП

20/07/2023 Off By BERB

Фото: НИТРА

 

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић се на крају посете Њујорку састала са замеником глобалног шефа УНДП Хаолианг Хуом и директорком УНДП за регион Европе и ЗНД Иваном Живковић, a кључна тема разговора била је сарадња УНДП и Србије.

 

Беговић је том приликом оценила да је сарадња са УНДП до сада била успешна и корисна, колико за Србију, толико и за УНДП.

Министарка је истакла да су током састанка истакнути адути које Србија има, као што је степен дигитализације државне управе, здравственог система и пољопривреде, а разматрано је и како Србија може да своје искуство и експертизу пренесе на друге земље које још нису на том нивоу дигитализације.

Беговић је нагласила да је једна од тема разговора била и напредак који Србија остварује у односу на друге земље – једнакост, односно бољи положај жена и девојчица.

Током састанка истакнут је успех Србије у погледу доступности образовања и проценту жена у науци, технологији, инжењерству и математици, по чему је Србија увек изнад светских и европских просека.

Министарка Беговић подсетила је на то да је током поплава 2014. године и током пандемије ковида, УНДП све време био уз Републику Србију и пружао неопходну помоћ.

„Мислим да ће ова сарадња тек да се интензивира, посебно сада у неким новим областима, као што су биотехнологија, изградња БИО4 кампуса, чиме УНДП може да помогне да Србија достигне циљеве одрживог развоја“, указала је Беговић.

Хаолинг Ху је истакао да је имао квалитетну дискусију са министарком науке, технолошког развоја и иновација Јеленом Беговић, током које су разматране многе теме.
Знам да Влада Србије жели да развија Републику Србију у правцу друштва које се ослања на знање и иновације, указао је Хаолинг Ху и рекао да када узмемо у обзир овај циљ, већ се види прогрес који је Србија већ направила користећи дигитализацију да подржи економски развој.

Током састанка било је и речи о томе како УНДП може да подржи циљеве националног развоја, приоритете Владе Србије и како може да мобилише младе људе да учествују у процесу развоја државе, рекао је Хаолинг Ху.

Министарка Беговић посету Америци наставља у Вашингтону, где ће имати састанке са саветницом за науку државног секретара Ентонија Блинкена, као и са представницима Светске банке и Атлантског савета.