Обезбедити сигурност и достојан живот Србима на Космету

Обезбедити сигурност и достојан живот Србима на Космету

20/07/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Председник Републике Србије  Александар Вучић изјавио је синоћ у Бриселу да је од НАТО и Кфора затражио да обезбеде Србима на Косову и Метохији достојан живот.

Вучић је у изјави новинарима, након разговора са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом и специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, рекао да је званичницима у Бриселу пренео нашу забринутост због позиције Срба на Космету.

Он је истакао да је наша држава забринута због арбитрарног хапшења и прогона српског становништва, као и жеље да Срби буду протерани не само са севера, већ са читавог Косметацелог КиМ.

Затражио сам од НАТО и Кфора да спроводе своју улогу у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН и Повељом УН, навео је Вучић и додао да је Београд у писаној форми доставио доказе генералном секретару НАТО о свему што је учињено против српског народа доласком премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија на власт.

Председник Републике је указао на то да је током разговора вођених са Лајчаком исказана жеља да се што пре дође до деескалације.