АПР објавио „Годишњи извештај о пословању привреде у 2022. години”

АПР објавио „Годишњи извештај о пословању привреде у 2022. години”

19/07/2023 Off By BERB

У условима заоштравања међународних политичких и економских односа праћених растућим инфлаторним притисцима и високим ценама енергената, привреда Републике Србије је током 2022. године наставила тенденцију раста, иако по нижој стопи од пројектоване.

 

Раст профитабилности привреде током 2022. године праћен је увећањем финансијских капацитета и броја запослених, али и нешто већим нивоом задужености и кумулираног губитка, стоји у публикацији „Годишњи извештај о пословању привреде у 2022. години”, коју је на својој интернет страници данас објавила Агенција за привредне регистре (АПР).

Годишњи извештај о пословању привреде садржи анализу успешности пословања и финансијског положаја за 108.856 привредних друштава, 1.508 установа и 113.643 предузетника. Извештај је сачињен на основу прелиминарне збирне обраде података из редовних годишњих финансијских извештаја и статистичких извештаја за 2022. годину, који су унети у базу за статистичке потребе и на основу којих су сагледани основни трендови. Поред анализе привредних кретања на укупном нивоу, посебан осврт је дат са аспекта концентрације финансијских перформанси према секторима и величини привредних друштава, а приказана је и анализа пословања одређених сегмената привредних друштава – јавних предузећа и привредних друштава у стечају и ликвидацији.

Публикација, са пратећом презентацијом „Пословање привреде у 2022. години”, објављени су у одељку Регистри/ Финансијски извештаји/ Публикације/ Годишњи извештаји о пословању правних лица, предузетника и економских целина.

 

Poslovanje privrede u 2022. godini