Утврђен предлог чланова и заменика чланова савета за развој цивилног друштва

Утврђен предлог чланова и заменика чланова савета за развој цивилног друштва

19/07/2023 Off By BERB

Kомисија Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, формирана за избор организација цивилног друштва за чланство у Савету за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва, спровела је процес избора кандидата за чланство у Савету и предложиће Влади Србије 11 чланова (и 11 заменика чланова) за ово тело, који су добили највише гласова. Оснивање Савета планира се у септембру 2023. године.

 

Подсећамо да је на предлог Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог Влада Републике Србије је у фебруару 2022. године усвојила Стратегију за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва у Републици Србији за период од 2022-2030. године, а потом и двогодишњи Акциони план за њено спровођење.

Кључна активност Стратегије је оснивања Савета за сарадњу и развој цивилног друштва. Стратегијом је предвиђено да овај нови механизам за сарадњу и дијалог са цивилним друштвом, као саветодавно тело Владе, буде простор за дијалог о кључним питањима која се односе на рад и деловање цивилног друштва. Предвиђено је да Савет представља механизам за јачање принципа партиципације, отворености и инклузивности процеса креирања јавних политика, као и да буде састављен од једнаког броја од представника цивилног друштва и представника органа државне управе и то доносиоца одлука. Предвиђено је да се представници организација цивилног друштва бирају се на предлог цивилног сектора.

Одмах по усвајању Стратегије током 2023. године Министарство је отпочело консултативни процес са организацијама цивилног друштва у вези оснивања Савета – овог новог институционалног механизма за сарадњу са цивилним друштвом. Тако су током друге половине 2022. године одржана два састанка са организацијама цивилног друштва које су активне у стварању подстицајног окружења за развој цивилног друштва са циљем да се добије иницијални предлог за разматрање. Добијени предлог потписан од стране 59 организације цивилног друштва Министарство је размотрило и упоредило са другим моделима Савета за сарадњу са цивилним друштвом који су формирани и делују у другим државама у нашем региону. На тај начин настао је иницијални Предлог за оснивање Савета.

У 2023. години Министарство је наставило активности на основању Савета широким консултативним процесом одржавањем јавних презентација Предлога за оснивање Савета у Новом Саду, Београду и Нишу.

Истовремено спроведене су и једномесечне online консултације, како би сви они који нису били у могућности да присуствују консултацијама били у прилици да доставе своје предлоге и сугестије. Процена је да је у консултативни процес било укључено неколико стотина организација.

Након консултација спроведених у више градова Србије и online консултативног процеса, почетком априла месеца одржане су у Београду финалне консултације са цивилним друштвом на завршни Предлог за оснивање Савета како би се креирала оптимална решења која би Савет учинила ефикасним механизмом за дијалог о кључним питањима сарадње организација цивилног друштва и јавне управе.

Током консултативног процеса са организацијама усаглашени су ставови у вези са мандатом, структуром чланова и начином избора чланова Савета, као и да ће мандат Савета обухватити најбитнија подручја и области од значаја за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва. Имајући у виду улогу овог саветодавног тела које ће разматрати опште услове за деловање и развој цивилног друштва, на консултацијама је предложено да назив овог саветодавног тела буде Савет за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва, што је и усвојено. Предвиђено је да избор чланова Савета из цивилног друштва буде јаван и транспарентан као и да организације гласањем бирају своје представнике у Савету.

У складу са наведеним Министарство је маја месеца 2023. године објавило Јавни позив организацијама цивилног друштва за чланство у Савету за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва.

Циљ јавног позива био је избор до 11 (једанаест) представника организација цивилног друштва који ће бити предложени за чланство у Савету. Jавним позивом је предвиђено да за кандидате из реда цивилног друштва, који испуне критеријуме јавног позива, гласају организације цивилног друштва тако што ће свака регистрована организација имати право на један глас.

Гласање је обављено у периоду од 23. до 30. јуна 2023. године. Имајући у виду да у периоду предвиђеном за приговор није било приговора кандидата, Министарство ће предложити Влади за чланство у Савету следећих једанаест представника цивилног друштва са највишим бројем гласова добијених од организација цивилног друштва:

1. Београдска отворена школа;
• кандидат за члана: Владимир М. Павловић – Београдска отворена школа
• кандидат за заменика члана: Бојана Џуловић – Београдска отворена школа

2. Caritas Шабац;
• кандидат за члана: Мирољуб Николић – Caritas Шабац
• кандидат за заменика члана: Андријана Николић – Caritas Шабац

3. Кровна организација младих Србије;
• кандидат за члана: Гордана Адамов – Кровна организација младих Србије (КОМС)
• кандидат за заменика члана: Милица Борјанић – Кровна организација младих Србије (КОМС)

4. Фондација “Центар за демократију“;
• кандидат за члана: Наташа Вучковић – Фондација Центар за демократију
• кандидат за заменика члана: Милош Ђајић – Центар модерних вештина

5. Траг фондација;
• кандидат за члана: Марија Митровић – Траг фондација
• кандидат за заменика члана: Жељко Митковски – Фондација Ана и Владе Дивац

6. Мрежа организација за децу Србије;
• кандидат за члана: Саша Стефановић – Мрежа организација за децу Србије (МОДС)
• кандидат за заменика члана: Ива Ераковић – Пријатељи деце Србије

7. Европски омладински центар Војводине;
• кандидат за члана: Милан Криловић – Европски омладински центар Војводине
• кандидат за заменика члана: Едит Вереш – Савез удружења „Новосадски омладински форум“

8. Асоцијација ДУГА;
• кандидат за члана: Александар Прица – Асоцијација ДУГА
• кандидат за заменика члана: Славиша Ковач – Асоцијација ДУГА

9. Одбор за људска права Ниш;
• кандидат за члана: Драган Ђорђевић – Одбор за људска права Ниш
• кандидат за заменика члана: Маја Каменов – Одбор за људска права Ниш

10. Удружење грађана за демократију и грађанско образовање “Грађанске иницијативе”;
• кандидат за члана: Драгослава Барзут – Грађанске иницијативе
• кандидат за заменика члана: Ивана Теофиловић – Грађанске иницијативе

11. Центар за европске политике;
• кандидат за члана: Ранка Миљеновић – Центар за европске политике
• кандидат за заменика члана: Милена Лазаревић – Центар за европске политике