Обезбеђена довољна количина гаса за предстојећу сезону

Обезбеђена довољна количина гаса за предстојећу сезону

19/07/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

 

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали присуствовао је данас свечаном потписивању уговора којим је озваничен почетак радова на даљој гасификацији општине Звездара, и том приликом истакао да је Србија обезбедила довољну количину гаса за предстојећу сезону.

Тројни уговор, којим ће се значајно побољшати квалитет живота становника општине Звездара и Београда, потписали су председник те Градске општине Владан Јеремић, генерални директор Јавног предузећа “Србијагас” Душан Бајатовић и представник извођача радова фирме “ДМ Инвест“ Радослав Милићевић.

Министар Мали је рекао да је потписивање уговора велика вест за грађане Звездаре и Београда.

„Мали Мокри Луг, Велики Мокри Луг, Зелено Брдо, Миријево, потез око Звездарске шуме, сви ће добити гас и цела Звездара ће за годину, годину и по дана бити покривена том мрежом. То је за нас веома важно јер се 17 година чекало на наставак ових радова. Гас је зелена енергија, ми ћемо овако обезбедити изворе за топлотну енергију и за грејање. На овај начин ћемо испунити обећање које смо дали грађанима Звездаре и подићи квалитет њиховог живота“, рекао је Мали.

Он је истакао да се овако показује колико се развијају и Србија и Београд и Звездара.

„Република Србија ће покрити трошкове свега овога, а овиме показујемо колико смо један тим и да заједно радимо на решавању проблема грађана“, рекао је Мали.

Он је честитао председнику општине на томе што је само у протеклих годину дана урађено на територији Звездаре.

„Потпуно су реконструисане три амбуланте на Северном булевару, Старом Миријеву и Великом Мокром Лугу, реновирана су четири дечја игралишта, а три остаје да се заврше до краја године. Радило се на реконструкцији водоводне и канализационе мреже, на асфалтирању, отварању нових вртића, теретана на отвореном…“, рекао је Мали, и навео да да ће сва обећања која су дата бити и испуњена.

Он је замолио председника општине и друте представнике општине да слушају грађане и разговарају са њима.

Министар је истакао и да нас очекује тешка зима, и то целу Европу и цео свет.

„Ми у овом тренутку већ имамо око 590 милиона кубних метара гаса што у складиштима код нас у Банатском Двору, што у нашим закупљеним складиштима у Мађарској. Закупили смо пре два дана додатне складишне капацитете за још додатних 78 милиона кубних метара гаса. Дакле, обезбедили смо довољну количину гаса за предстојећу сезону“, рекао је Мали.

Он је истакао да то само показује како се одговорна Влада понаша и колико жели да обезбеди додатну сигурност и стабилност нашег енергетског сектора, и додао да се од те политике неће одустати.

Директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић рекао да ће Београд бити сто одсто гасификован.

Он је навео и да је пројекат гасификације Звездаре вредан око 12 милиона евра и да ће бити готов за најдуже 18 месеци.

Бајатовић је рекао и да је предвиђен максималан број прикључака, те да ће они моћи да се плате на 36 рата, дакле у року три године, у динарима без камате.

Говорећи о плановима он је истакао и да би на Новом Београду, на простору где је планиран Експо, требало да буде завршена гасоводна мрежа, чиме би Београд био потпуно гасификован.

Председник Општине Звездара Владан Јеремић рекао је да се потписивањем тројног уговора ушло у реализацију нечега што је вишегодишња жеља становника Звездара.

„Није било дана у ових претходних неколико година да се бар неко од суграђана није обратио са питањем и молбом да ли ће и када ће се наставити са гасификацијом општине. Овај посао је прекинут пре скоро 17 година и захваљујући пре свега разумевању и подршци коју смо добили од министра Синише Малог данас смо дошли у ситуацију да потписивањем уговора наставимо са тим“, рекао је Јеремић.

Он је изразио уверење да ће бити испоштоване уговорене обавезе и да ће у наредном периоду посао који је од капиталног значаја за становнике Звездаре бити и завршен.

„Звездара је једна од највећих београдских општина и неопходно је да развој општине, и у броју становника, буде пропраћен и адекватном инфраструктуром. Срећан сам што ћемо изаћи у сусрет становницима Звездаре и омогућити им још квалитетније услове за живот“, рекао је Јеремић.