Значајна улога науке у суочавању са глобалним изазовима

Значајна улога науке у суочавању са глобалним изазовима

19/07/2023 Off By BERB

Фото: НИТРА

 

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, учествовала је у Генералној дебати министарског сегмента Политичког форума на високом нивоу о одрживом развоју који се под покровитељством Комитета Уједињених нација за економска и социјална питања, одржава у седишту УН у Њујорку од 10. до 19. јула. 2023. године.Искористили смо прилику да Србију прикажемо у најбољем светлу представљањем онога што смо урадили у вези са мапом инвестиција, тачније истицањем области у Србији у које треба улагати, а које су у складу са циљевима одрживог развоја, каже Беговић и додаје да је Србија покренула нову резолуцију проглашења Међународне декаде науке за одрживост.

Надамо се да ћемо успети на почетку септембра да добијемо подршку већине земаља. Србија је препознала колико је важна наука за развој друштва, а то желимо да проширимо и на глобални ниво и да покажемо колико су наука, знање, иновације и нове технологије битне за достизање циљева одрживог развоја, рекла је министарка Беговић.

Циљеви одрживог развоја око којих се човечанство под окриљем УН усагласило да треба да достигне до краја 2030. године су између осталих и то да нестане сиромаштво, да деца имају подједнак приступ образовању, да се реши проблем пијаће воде, обновљивих извора енерегије, одрживих градова, објаснила је др Беговић и додала да је ковид 19 пандемија успорила развој ка тим циљевима.Србија снажно верује да глобални изазови захтевају глобалну сарадњу. Градећи на замаху Године науке, предузели смо значајан корак у подстицању глобалне сарадње покретањем проглашења Међународне декаде науке за одрживост у оквиру Уједињених нација. Ова иницијатива има за циљ да истакне улогу науке у суочавању са глобалним изазовима и унапређењу одрживог развоја. Заговарајући ову иницијативу, желимо створити платформу за заједничко деловање, размену знања и међународну сарадњу на глобалном нивоу. Кроз подстицање сарадње и искоришћавање колективне интелигенције, можемо ефикасно решити заједничке изазове и подстицати иновације за одрживу будућност, рекла је министарка Беговић током свог говора на генералној министарској дебати форума.

Министарка Беговић, састала се са председавајућим Генералној скупштини Уједињених нација, господином Чабом Керешијем, у седишту УН у Њујорку.

Министарка Беговић и Кереши су пажљиво размотрили на који начин нове технологије и наука могу да помогну у превазилажењу глобалних изазова.

Посебно је истакнута иницијатива Министарства науке, технолошког развоја и иновација да покрене нову резолуцију проглашења Међународне декаде науке за одрживост. Кереши и Јелена Беговић усагласили су се да је сарадња на међународном нивоу кључна за решавање глобалних изазова и да ће Међународна декада науке за одрживост имати значајан допринос у том процесу.

Разменили смо заиста фантастично искуство о томе како УН види будућност човечанства у светлу свих ових глобалних промена, како развоја технологије, тако и изазова са којима се човечанство суочава. Разматрали смо како нове технологије и наука могу да помогну у томе и он нам је пружио огромну подршку и изузетно је задовољан покретањем наше иницијативе да се прогласи Међународна декада науке за одрживост, као једног механизма који ће обезбеђивати доказ за неке моделе како би сагледали где човечанство иде са развојем и где су највеће опасности за опстанак човечанства, закључила је Беговић након састанка.

Састанак министарке Беговић са председавајућим Генералној скупштини УН представља корак напред ка међународној сарадњи у проналажењу решења за изазове који стоје пред нама.

Министарство науке и технолошког развоја остаје предано у својој мисији да промовише науку, технологију и иновације као основне инструменте за постизање одрживог развоја и стварање боље будућности за све.