Солидарност и равноправност јачи од сваког насиља и дискриминације

Солидарност и равноправност јачи од сваког насиља и дискриминације

18/07/2023 Off By BERB

На Међународни дан Нелсона Менделе, 18. јул, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог дели уверење да су људска права, солидарност и равноправност, далеко јачи од сваког насиља, дискриминације и говора мржње, чему је својим животом посведочио и овај славни јужноафрички политички активиста, борац против расизма, каснији председник Републике Јужна Африка и добитник Нобелове награде за мир, за помирење народа у својој земљи.

Овогодишњи Дан се обележава под слоганом „У вашим је рукама“, а у фокусу је борба против климатских промена и стварање одрживог окружења за производњу и снабдевеност храном, кроз солидарност међу заједницама.

Дан посвећен Мандели почео је у свету да се обележава 2014. године у знак сећања на човека који се пуних 67 година борио против режима Апартхејда у Јужној Африци, и својом храброшћу, истрајношћу и борбом за људска права допринео афирмацији универзалних људских вредности, као што су равноправност, заједништво, толеранција и солидарност, те међусобном поштовању, уважавању и разумевању људи не само у Јужној Африци већ широм света. Мандела је постао икона борбе за равноправности и инспирација многим борцима за људска права у савременом свету.

Овим Даном, Уједињене нације су желеле да одају признање његовој међународној борби за демократију и промовисање културе мира у свету.