Изложба „Супстрати” у Културном центру Србије у Паризу

Изложба „Супстрати” у Културном центру Србије у Паризу

12/07/2023 Off By BERB

У оквиру иницијативе Отворени Балкан изложба „Супстрати”, која представља заједнички пројекат три уметника из Србије, Албаније и Северне Македоније биће свечано отворена у четвртак, 13. јула у Културном центру Србије у Паризу.

На отварању изложбе, кустоскиње Клаудије Пецолд, оснивача „Curating Evolution“, присутнима ће се обратити потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић, као и министарке културе Северне Македоније и Албаније Бисера Костадиновска Стојчевска и Елва Маргарити.
Изложба „Супстрати“ проучава аспекте културне и природне баштине три земље и указује на заједничке сегменте (супстрате) који представљају регион Отвореног Балкана.

Поставка обухвата нове радове Нине Зељковић из Републике Србије, Кристине Пулејкове из Северне Македоније и Дрианта Зенелија из Албаније и реализује се под покровитељством министарстава културе три земље.

Три истакнута савремена уметника из региона представљају своје радове настале на темељима њихових уметничких истраживања у Србији, Албанији и Северној Македонији.

Фокусирајући се на савремену уметност као платформу за освешћивање и трансформацију природне и културне баштине, пројекат „Супстрати“ истиче суштинске везе које постоје између Србије, Албаније и Северне Македоније, три земље које тренутно учествују у пројекту Отворени Балкан и позива на поновно повезивање са заједничким геофизичким основама, заједничким ритуалима и имагинаријумима који их повезују.

Публика ће моћи да посети изложбу до 12. августа 2023. године.

“Отворени Балкан“ је економска регионална иницијатива која подстиче сарадњу три земље региона – Србије, Северне Македоније и Албаније. Током протекле године проширена је и на област културе кроз сарадњу три министарства културе Србије, Албаније и Северне Македоније.

У складу са том идејом, министарства су у сарадњи са Културним центром Србије у Паризу покренула пројекат „Open Balkan season“ који ће се током 2024. године одржати у Културном центру Србије у Паризу са циљем међународног представљања овог пројекта.

Програм сезоне Отворени Балкан биће прилика да три земље представе своје виђење балканске културе, своје уметничке сцене, приче из историје, митове и легенде, а све у савременом концепту. Кроз интеркултурални дијалог и интердисциплинарни приступ, пројекат ће промовисати културне и уметничке специфичности Балкана.