Преко платформе ,,Чувам те“ умрежено око 2.700 ентитета

Преко платформе ,,Чувам те“ умрежено око 2.700 ентитета

08/07/2023 Off By BERB

Фото: Марина Јанчевић

 

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић и Ђорђе Милићевић, који је по овлашћењу председнице Владе преузео овлашћење министра просвете до избора новог министра, одржали су уводна обраћања учесницима обуке за рад у систему „Чувам те“ у Аранђеловцу.

Јовановић је подсетио да је Влада Републике Србије, на челу са председницом Владе Аном Брнабић, 2021. године пустила у рад платформу ,,Чувам те“ прву Националну платформу за превенцију и заштиту од вршњачког насиља у Србији. Према његовим речима, ова платформа је јединствено и поуздано место где сви грађани, деца и наставници могу да се информишу и нађу одговоре и савете за различите ситуације у развоју, усмеравању и подршци деци, као и да изврше онлајн пријаву насиља.

Он је додао је тим поводом умрежено око 2.700 ентитета: све основне и средње школе, центри за социјални рад и службе социјалне заштите, полицијске станице, здравствене установе, надлежне ресорне инспекције и основна и виша јавна тужилаштва.

До сада је организовано више онлајн обука за установе образовања и васпитања, као и центре за социјални рад, рекао је Јовановић и додао да данас иду корак даље и организују прву обуку уживо за запослене у јавним институцијама који раде на платформи како би потенцијалне пријаве још брже решавали, односно како би држава ефикасније деловала и спречавала сваки облик насиља.Министарка Кисић је истакла да Република Србија има нулту толеранцију на сваки облик насиља и додала да у борби против њега сви треба да буду сложни и удружени, да безбедност деце треба да буде приоритет свима и да су зато све активности усмерене ка повећању степена њихове безбедности. Како је навела, ова платформа је још један у низу корака државе којим показује да жели да заштити сваког грађанина, а посебно децу. Она је позвала центре за социјални рад да благовремено уносе све пријаве насиља на платформу „Чувам те“ и да реагују одмах по свакој пријави.