Превенција вршњачког насиља посао целокупне друштвене заједнице

Превенција вршњачког насиља посао целокупне друштвене заједнице

08/07/2023 Off By BERB

Фото: Министарство просвете, Марина Јанчевић

 

Ђорђе Милићевић, који је по овлашћењу председнице Владе преузео овлашћење министра просвете до избора новог министра, изјавио је на скупу у Аранђеловцу поводом обуке директора школа за коришћење Националне платформе „Чувам те“ да је обуке на овој Платформи до сада похађало близу 38.100 запослених, 17.500 ученика и 5.050 родитеља.

Милићевић је навео да је Министарство просвете од самог почетка интензивно учествовало у креирању едукативних садржаја и обука, као и да су до сада припремили 13 обука које покривају теме превенције и процедуре поступања школа у ситуацијама вршњачког, дигиталног, породичног насиља, затим трговине људима, заштите деце са сметњама у развоју и инвалидитетом, као и значај сарадње полиције и школа у превенције и друго.

Он истакао да је Влада Републике Србије препознала потребе свих ресора у области заштите од вршњачког насиља и израдила Националну платформу „Чувам те“ управо са циљем јачања и координисаног деловања свих надлежних система у спречавању насиља.

Министар је подсетио да је ова платформа почела са радом у априлу 2021. године, када је пуштен у рад њен део који се односи на информисање и едукацију ученика, родитеља и запослених у установама система образовања у области заштите од насиља.

Према његовим речима, кроз систем образовања преламају се различити друштвени проблеми: проблеми вредносног система, породично насиље и други облици ризичног понашања, али исто, како је рекао, систем образовања не може да пружи одговарајући одговор без подршке других система.

Милићевић је нагласио да је вршњачко насиље сложен друштвени феномен у чијој је превенцији и заштити неопходно поступање свих надлежних система и установа, сваког појединца и целокупне заједнице.

Он је подвукао да је Министарство у претходном периоду интензивно радило на унапређивању законске регулативе у области заштите од насиља и подсетио да је у новембру 2022. године формирана Радна групу за превенцију и спречавање насиља у систему образовања и васпитања коју су чинили представници свих надлежних институција из система социјалне и здравствене заштите, полиције, тужилаштва, као и представници репрезентативних синдиката. Министар је навео да су у складу са закључцима Радне групе урађене измене и допуне законске и подзаконске регулативе, те да је измена законске регулативе у процесу усвајања. Он је поручио да ће Министарство наставити интензивно да ради на јачању васпитне улоге школа, развијању превентивних ресурса и на унапређивању капацитета запослених за пружање подршке ученицима и сарадње са родитељима.На скупу су се обратили и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић и министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић.