Јачање сарадње Србије и Кеније у области културе

Јачање сарадње Србије и Кеније у области културе

27/06/2023 Off By BERB

Фото: Горан Златковић

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић састала се данас са министром омладине, спорта и културе Републике Кеније Абабуом Намвамбом, који се налази у званичној посети Србији, а на састанку је истакнуто да су две земље спремне да јачају сарадњу у области културе, на темељу досадашњих пријатељских и чврстих веза.

Гојковић је истакла да јој је посебно задовољство што се посета министра одвија у години када две земље обележавају 60 година дипломатских односа, будући да је Југославија међу првим земљама које су признале независност Републике Кеније, као и да данас, на основу тих историјских веза, две државе имају велике потенцијале за развој односа на бројним пољима, међу којима су култура и уметност веома значајне.

Гојковић је захвалила Кенији на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије и подршци и разумевању коју пружа нашој земљи.

Министар Намвамба је нагласио да му је част да поново буде у дивном граду као што је Београд и земљи препуној историје, где се, како је рекао, осећа као код куће и где је дочекан пријатељски и срдачано.

Он је подсетио на добру сарадњу још од времена настанка Покрета несврстаних и нагласио да две земље деле вредности тог покрета, које су данас посебно значајне у савременом свету који се суочава са многим изазовима.

Намвамба је честитао на одржавању Афро фестивала 2023 године у Београду, који је био повод доласка делегације Кеније. Указао је да је реч о јединственој прослави афричке културе и захвалио на прилици што је Кенија и њена култура била домаћин на овом фестивалу.

Овај фестивал се одвија у посебној години када славимо 60 година добрих односа. Кенија и Србија деле једно посебно пријатељство, будући да је Југослвија активно учествовала у борби за ослобођење афричких земаља и да је била савезник Африке, рекао је министар и нагласио да његова земља жели да заједно са Србијом ради на наставку и развоју ове значајне традиције добрих и топлих односа.

Министри су договорили потписивање програма сарадње у области културе у наредном периоду, што ће омогућити динамичније односе између установа културе и уметника у оквиру постојећих програма које две земље развијају, као што је национална престоница културе Србије.

На састанку је изражена спремност на сарадњу у области филмске индустрије, будући да се многи страни филмови снимају у Kенији, поред осталог, због природних услова које ова земља пружа, као и чињенице да је Србија постала лидер у региону као најпожељнија дестинација управо због подстицаја које Влада Србија даје за снимање филмова и развој ове гране савременог стваралаштва.

Гојковић и Намвамба су се сагласили и у вези са јачањем сарадње на пољу књижевности, посебно имајући у виду да Министарство културе подржава иностране издаваче за суфинасирање издавања и превод репрезентативних дела српске књижевности. Истакли су да би од обостраног интереса било учешће неког од српских писаца на 23. Сајму књига у Најробију, као и узвратно гостовање писаца из Кеније на Међународном београдском сајму књига 2023/2024.

Министар Намвамба, који је посету започео јуче обиласком Музеја афричке уметности, захвалио је Влади Србије на томе што је овај музеј постао национална институција, што, како је рекао, само потврђује колико Србија воли и цени Африку и указао да је музеј аутентичан, са предметима који нису украдени са афричког континента, а сваки од њих је симбол пријатељства и поштовања Србије према читавој Африци.

Два министра су подржала и развој позоришне сарадње. Министар Намвамба је позвао тим поводом министарку културе Мају Гојковић на Међународни фестивал позоришта у Кенији у новембру, као и да Србија буде почасни гост и представи српску културу и позориште.